Lån og tyveri i dansk comedy

At det kan være svært at være sjov og original, har mange danske komikere måttet sande. De senere år er der i pressen flere gange frembragt eksempler på, hvordan danske topnavne har planket med arme og ben fra udenlandske kollegaer.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Dirch Passer og idémageren Preben Kaas' legendariske sketch »Fingernummeret«, skabt til Cirkusrevyen 1974, er blevet kanoniseret i Kulturministeriets Kulturkanon, men er i virkeligheden planket fra amerikaneren Art Metrano, som allerede i 1969 optrådte med nummeret. Her er Dirch Passer og Preben Kaas dog i filmen »Fængslende feriedage«

Skribenten Uffe Stenstrop plankede i DSB-bladet Ud & Se adskillige klummer fra Pulitzer-vinderen Dave Barry, som skriver klummer i avisen Miami Herald. Sagen endte med, at DSB sendte Barry et modeltog - og fyrede Stenstrop.

I 1994 indlagde Tommy Kenter i sit første »Kentex«-show en ti minutter stand-up-rutine, der stammede fra et legendarisk Robin Williams-show. Williams blev ikke krediteret.

Ørkenens Sønner - Søren Pilmark, Henrik Kofoed, Asger Reher og Niels Olsen - har plagieret sketchen »Den Usynlige Mands søn« fra et gammelt amerikansk TV-show, »Amazon Women on the Moon«. »Det er en frygtelig ting at have gjort,« sagde Søren Pilmark i december 2001 til Berlingske M/S.

I samme artikel fortæller komikeren Jan Gintberg, at han har forbedret andre komikeres vittigheder. For eksempel har han »lånt« en vittighed af den engelske komiker Ben Elton, som han har givet en - efter eget udsagn - bedre punchline.

I det hele taget har det været udbredt praksis, at kendte danske stand up-komikere er gået på strandhugst i engelske og amerikanske komikeres materiale. Politiken kunne således i 1995 dokumentere, hvordan komikere som Casper Christensen, Gordon Kennedy, Lars Hjortshøj, Povl Erik Carstensen og den hedengangne komikertrio Plat er blandt dem, som har stjålet fra deres udenlandske kolleger. Ved den lejlighed udtalte Lars Hjortshøj: »Hvis jeg tager en joke fra en udenlandsk komiker, så mener jeg, at det er noget andet. Jeg skelner mellem at tage fra en dansk komiker og en udenlandsk.«

Casper Christensen (tv.) er i flere omgange blevet beskyldt for at stjæle fra udenlandske komikere. I 1997 kunne Politiken fortælle, hvordan blandt andet TV-programmet »Safari«, som Christensen lavede sammen med Lars Hjortshøj, i høj grad var kopieret fra en række udenlandske komikere - særligt den engelske duo Reeves og Mortimer. Senest er det - også i Politiken - kommet frem, at komedieserien »Klovn«, som Christensen har lavet sammen med Frank Hvam (th.), har lånt rammekonceptet, en del konkrete storylines og kendingsmelodien fra den amerikanske serie »Curb Your Enthusiasm« af Larry David.