Kvinder er jaget vildt i ny serie skabt af sexisme- og racismeanklaget Hollywood-mogul

Kvinder får mystiske kræfter, og mænd taler om dem som pestramte i »The Nevers«, der er skabt af en af Hollywoods mest forkætrede mænd, Joss Whedon.

Laura Donnely – kendt fra blandt andet »Outlander« – spiller Amanda True, der uddeler øretæver til højre og venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr

HBOs nye serie, »The Nevers«, bør ses med i hvert fald to forbehold.

Seriens fremtid er usikker, idet dens skaber, showrunner og hovedforfatter, Joss Whedon, har forladt produktionen. Officielt på grund af udmattelse – mere sandsynligt, fordi beskyldninger om racistisk, sexistisk og grænseoverskridende opførsel er regnet ned over ham fra skuespillere og forfattere, der har arbejdet sammen med ham på film og på serier som »Justice League«, »Buffy« og »Angel«.

Serien har fået ny showrunner – ledende producer – men om den kan fortsætte uden manden, der har udtænkt skidtet, er temmelig uvist.

Det andet forbehold vender vi tilbage til.

»The Nevers« er fuld af fantasifulde opfindelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr.

Mænd der hader kvinder

Først handlingen: Vi befinder os i London i 1899. Tre år forinden har et underligt fænomen gjort, at en del af befolkningen – primært kvinder – har fået mystiske kræfter og evner.

Evnerne er temmelig forskellige: Én kan se ind i fremtiden, en anden kan skyde med ildkugler, mens en tredje kan forvandle ting til glas, og en fjerde er … meget stor. For at beskytte hinanden samles de udstødte på et herberg ledet af enken Amalia True.

Mænd – og i særdeleshed mænd med magt – er alt andet end vilde med kvinder med særlige evner. En lord taler på et møde med andre gråhårede mænd om »the female plague«, og det er ikke helt klart, om han taler om kvinderne med de særlige evner eller om kvinder som sådan.

En verden, hvor alle, der ikke er hvide, rige mænd, er under angreb, er ikke verdens mest subtile allegori til nutiden, men det ændrer ikke ved, at »The Nevers«’ univers er ganske interessant. Som »X-Men« i victoriatiden med en ordentlig skudefuld steampunk smidt ind i ligningen.

Her kan du se seriens trailer:

Forrygende hovedperson

Hovedpersonen, Amalia True, er helt fantastisk: Impulsiv, drikfældig, sarkastisk, selvdestruktiv og både virkelig glad for og virkelig god til at slås. Især mod mænd. Så langt, så godt.

Problemet er, at denne lovende præmis er syltet til med uoverskueligt mange sidehistorier: Der er noget med, at en af dem med særlige evner er gået hen og er blevet en skør seriemorder, der er noget med en dekadent rigmand, der har gang i et lumsk bordel, der er noget med et spirende oprør blandt byens arbejdere, der er noget med en rig pebermø, som vistnok har gang i noget fordækt, der er noget med en gangsterkonge, der skærer i folk med et barberblad, der er sandelig også en kærlighedshistorie, og blandt de utroligt mange karakterer har mindst to tredjedele en hemmelig fortid, en egen dagsorden eller en personlig udviklingshistorie.

Nu skal man jo ikke klage over at få noget for pengene, men det ender med at blive et irritationsmoment, at man aldrig rigtig bliver grebet af hovedhistorien på grund af de 27 sideplot, og »The Nevers« føles efterhånden som at se en af de kinesiske cirkusartister, der snurrer en masse tallerkener oven på nogle lange pinde.

Men – og her kommer det andet forbehold – der er kun frigivet fire afsnit til anmeldelse, og man kan forestille sig, at man i resten af sæsonen får flettet de mange historier ind i hinanden og bundet en elegant sløjfe på det hele. Dette virker dog meget optimistisk.

The Nevers

Science fiction-drama, seks afsnit a cirka en time. Serieskaber: Joss Whedon. Med: Laura Donnely, Ann Skelly, Olivia Williams, James Norton med flere. Premiere på HBO 12. april.