Kvinder bag bog om skeden anklager »Go’ morgen Danmark« for at være bornert

Forfattere anklager »Go’ morgen Danmark« på TV 2 for at være berøringsangst efter aflysning af deres planlagte interview. Producent forklarer, at der er tale om en helt almindelig aflysning.

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl har skrevet den populærvidenskabelige bog »Glæden med skeden«. Fold sammen
Læs mere

Forfatterne til bestselleren »Glæden med skeden« er overraskede over »Go’ morgen Danmark«. Det havde længe været planen, at de to norske kvinder skulle medvirke i TV-programmet torsdag morgen.

Men mandag fik Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl via deres danske forlag, People’s Press, den besked, at indslaget med dem var blevet aflyst, fordi ingen af studieværterne havde lyst til at stå for et indslag om kvindens skede. Forlaget bekræfter forløbet over for Berlingske.

»Det viser tydeligt, at kvindens krop fortsat er tabubelagt og seksualiseret,« mener Nina Brochmann, som kalder aflysningen for »et udtryk for bornerthed.«

Men det er ifølge producent på »Go’ morgen Danmark« Kamilla Walsøe ikke tilfældet.

»Vi beklager selvfølgelig, vi har været nødt til at aflyse, og jeg kan sagtens forstå, at de er ærgerlige, da det er belejligt at være med i et program som »Go’ morgen Danmark«, når man er ude med en bog, man gerne vil sælge. Men vi har ikke aflyst, fordi vi er for bornerte til at behandle bogens emne,« siger Kamilla Walsøe og forklarer, at en del af indslagene i »Go’ morgen Danmark« bliver programsat lang tid i forvejen, men at de medvirkende altid får at vide, at der kan ske ændringer, da de forskellige indslag løbende bliver vurderet med henblik på at få det rette miks i den givne udsendelse.

»Den pågældende dag havde vi et indslag om børn og sorg, hvor udgangspunktet også var en bog. Det er et tabubelagt emne, og vi syntes ikke, at det var hensigtsmæssigt også at have en bog om skeden med i programmet. Det har også haft betydning, at forfatterne taler norsk, og at det ville være ugens fjerde indslag med gæster, der ikke taler dansk,« siger Kamilla Walsøe, som mener, at Nina Brochmann, Ellen Støkken Dahl og deres danske forlag, People’s Press, har misforstået situationen.

»Vi forsøgte at forklare, at på en dag, hvor vi også taler om børn og sorg, kan det være en vanskelig disciplin for vores værter at gå videre til et emne som kvindens skede. Det er ikke ensbetydende med, at vi er berøringsangste over for emnet. Vi laver indslag om alle slags emner – også dem, vi måske ikke så ofte taler om. Vi har lige haft et indslag om danskernes sexliv. Og vi har eksempelvis også haft et indslag om kvinder, der spiser deres egen moderkage,« siger Kamilla Walsøe.

Det overbeviser dog ikke Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl.

»Vi er helt med på, at der kan ske ændringer med kort varsel. Men vi har aldrig oplevet noget lignende i Norge. De fortalte jo, at årsagen til aflysningen var, at studieværterne ikke ønskede at tale om temaet i studiet på trods af, at redaktionen bag programmet gerne ville have os med. Vores forlag har også fortalt, at de kun meget sjældent har oplevet, at »Go’ morgen Danmark« aflyser noget, der har været planlagt i så lang tid,« siger Nina Brochmann.

Det er dog ikke første gang. Da bogen »Gennemblødt« om menstruation udkom på People’s Press i maj 2016, aflyste »Go’ morgen Danmark« også et planlagt interview med forfatterne. Dengang gav forfatterne også udtryk for, at de anså det for at være et tegn på, at emnet ikke var stuerent nok til morgenfladen, mens »Go’ morgen Danmark« henviste til, at hensyn til mikset i det pågældende program var årsagen.