Kvindemuseet lukker mændene indenfor

Man kan ikke længere tale om kvindekamp uden at inkludere det modsatte køn. Derfor er Kvindemuseet i Aarhus nu gået i gang med en større ombygning, der skal gøre kvindernes kulturhistorie til kønnenes kulturhistorie.

Den nye permanente samling på Kvindemuseet i Aarhus om kønnenes kulturhistorie satser meget på at inddrage publikum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Kvinde. Bryd ikke sammen. Bryd ud.«

Sådan lød et af rødstrømpernes kampråb i 1970erne. Men siden har debatten skiftet karakter. Kvinderne er ikke længere alene om at kæmpe for ligestilling, og derfor vil Kvindemuseet i Aarhus nu lukke mændene indenfor.

Med Nordea-fonden som hovedsponsor bliver der lagt 2 millioner kroner i en ombygning, der skal give det aarhusianske museum en ny, permanent samling med en mere nuanceret fremstilling af kønnenes kulturhistorie.

»For 30 år siden var der meget fokus på kvinders rettigheder, men det har ændret sig. Vi taler ikke længere om kvinder og ligestilling. Indenfor de seneste 10-20 år er der opstået en forståelse for, at kampen for ligestilling også har brug for mændene. Hvis kvinderne er fastlåst i kønsroller, er mændene det jo også,« siger museumsinspektør Julie Rokkjær Birch.

Hun understreger, at der også findes vigtige – mandlige – stemmer i dagens debat og nævner den canadiske premiereminister Justin Trudeau som eksempel.

»Ligesom mange andre er han med til at vise, at ligestilling mellem kønnene er vigtigt for os alle. Når der findes mænd, der erklærer sig som feminister, er det vigtigt, at vi også favner dem. Da kvinderne fik stemmeret i 1915, lod det sig netop gøre, fordi mændene gav sig. Kvinderne kommer ingen steder uden progressive mænd. Det gjaldt i 1915 og det gælder i dag.«

Den nye permanente samling på Kvindemuseet satser meget på at inddrage museets publikum. En af midlerne er at lave en dynamisk udstillingsplatform, der konstant bliver opdateret med input fra museets gæster. På den måde opsamler museet løbende de gældende idéer om køn i samfundet.

Publikum skal tage stilling

Derudover bliver udstillingen inddelt i emner, og efterhånden som man går omkring, bliver man bedt om at deltage og tage stilling.

»Jeg tror, at man bedst reflekterer over ting, når man også tager del i dem,« forklarer Julie Rokkjær Birch, der vil arrangere særlige såkaldte hot spots, hvor publikum kan tage stilling og være aktive.

»I det tema, der hedder Køn & Aktivisme kan man skrive et statement på et banner og gå rundt med det, hvis man har lyst, men der er også mulighed for at deltage på en mere diskret måde. F.eks. ved at gå ind ved Køn&Politik og på en skærm tilkendegive, hvad man synes om barselsrettigheder for mænd,« forklarer hun.

Af andre tiltag vil der blandt andet være en afdeling om Køn&Humor, hvor alle stereotyperne om vores forskellighed får frit lejde.

I en opstillet toiletniche kan publikum gå ind og skrive toilethumor. Trykker man på skyl-knappen, bliver luften renset med en gang dåselatter.

»Når man har et tabubelagt emne, kan humoren bruges som ventil. Det er her, du kan sige pik og patter uden at blive forfulgt,« forklarer Julie Rokkjær Birch.

Når Kvindemuseet forsøger at ændre sin udstilling, handler det ikke kun om, at man gerne vil vise andre aspekter af ligestillingskampen. Kvindemuseet vil også gerne være en mere aktiv spiller i den offentlige debat.

»Jeg oplever det som om, at der er mange divergerende stemmer i debatten i dag. Selv indenfor de feministiske rækker er der mange uenigheder. Emner som køn og ligestilling er så følsomme, at jeg ofte føler, at jeg skal forsvare, hvor jeg kommer fra som feminist. Man skal tage et forbehold og sige, at »jeg er feminist, MEN..« Ligesom mange mennesker siger »jeg er ikke racist, MEN..,« forklarer Julie Rokkjær Birch.

Hun håber, at Kvindemuseets nye udstilling vil gøre stedet en moderne platform for samtale og holdninger.

»Kvindemuseet vil gerne have en stemme. Der er så meget debat frem og tilbage og vi mener, at vi kan blive en kvalificeret platform. Vi er ikke sindssygt kønsteoretiske, men vi har en populær udstilling om køn, der konstant bliver opdateret. Det kan bruges til meget.«