Kvindelige studieværter støtter Lise Rønne: »Folk skriver til mig, at jeg er tyk og grim«

Kvindelige studieværter støtter nu deres kollega Lise Rønne, der i en kronik i Politiken har forsøgt at gøre op med kønsspecifik kritik. »Hun efterspørger jo en kritik, som hun kan bruge til noget,« lyder det fra vært Gertrud Højlund fra TV2 News.

Lise Rønne fik nok, da Politikens anmelder kaldte hende småneurotisk. Nu får hun støtte fra flere kvindelige kollegaer, der er blevet kaldt skingre, barnlige og uintelligente. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

»Skinger«, »hysterisk« og »barnlig«.

Det er ikke småting, som kvindelige studieværter må høre for, når kritikere og seere sender deres skudsmål af sted. Af samme grund er der fuld opbakning til Lise Rønne efter at DRs vært for nylig kritiserede Politiken for at skrive nedladende om kvinder.

I sin kronik fremhævede Lise Rønne, at hun får et utal af henvendelser fra seere, der mener, at hun ligner »en kræftsyg« med sit »gyseligt korte hår«. Men hun sætter grænsen ved, at  Politikens anmelder skriver, at hun »vimser småneurotisk rundt i vanlig værtindestil« i deres anmeldelse af programmet »Helt Lyrisk«.

En af dem, der støtter Lise Rønne er Gertrud Højlund, vært på TV 2 News.

»Jeg synes, at Lise Rønne har helt ret i sit indlæg. Hun efterspørger jo en kritik, som hun kan bruge til noget. I stedet for får hun en meget kønsspecifik kritik af hendes måde at være på,« siger Gertrud Højlund, der påpeger at ordet »småneurotisk« er et eksempel på, hvordan man ofte italesætter kvinders følelsesliv og dermed gør dem mindre rationelle end mænd.

Gertrud Højlund oplever ikke selv, at hun er blevet anmeldt kønsspecifikt af kritikerne, men hun har oplevet kritik fra seerne.

»Der er da folk, der skriver, at jeg er tyk og grim, men jeg må sige, at der også er mange, der skriver pæne ting. Det bemærkelsesværdige er, at mange af kommentarerne handler om mit udseende. Måske er det fordi mænd føler, at det bedste, man kan sige til kvinder er, at de er smukke, men problematikken er jo den samme, uanset om man får ris eller ros for sit udseende. Pointen er jo netop, at man gerne vil vurderes på sin faglighed i stedet for.«

Det er Line Baun Danielsen enig i. Den tidligere studievært, der har stået i front for en lang række programmer, bakker Lise Rønne op.

»Jeg har fået mange kommentarer af TV-anmeldere og seere, som mænd aldrig ville få«, siger Line Baun Danielsen, der nævner en række eksempler som is-sylen, frk. almindelig og lille-barn-Danielsen.

TV 2-værten Cecilie Beck fremhæver ordet »skinger« som det, der oftest er blevet brugt om hende.

»Jeg har hørt det så mange gange – og det ville man jo aldrig sige om en mand. Det er sådan en klassisk og stereotyp måde at nedgøre kvinder på. Det er mit job at være skarp og kritisk, så når jeg bliver kaldt skinger, er det min faglighed, der bliver nedgjort,« siger Cecilie Beck til Alt for Damerne, der også har talt med TV 2 News-værten Karen-Helene Hjorth. Hun genkender ordet »skinger« fra sin indbakke. Derudover har hun fået kritik for at være »hysterisk« og »uintelligent« på grund af sit pandehår.

»Jeg kan i hvert fald sige – med to fede streger under – at når vi snakker om det på redaktionen og i værtsgruppen, er der ingen af vores mandlige kollegaer, der får at vide, at deres pandehår får dem til at se uintelligente ud, at deres tøj er forkert, eller »knyt sylten, din tudefisse«, eller hvad jeg nu ikke også har fået at vide. Det er ikke den slags henvendelser, mændene får,« siger hun til Alt for Damerne.

Karen-Helene Hjorth suppleres af Natasja Crone, der stadig husker nogle af de første kommentarer, hun fik.

»Det allerførste program, jeg lavede nogensinde, var som 25-årig, og der skrev Ekstra Bladet, at jeg lignede en gammel kælling. Så var vi ligesom i gang,« fortæller Natasja Crone til Alt.dk. Hun understreger, at det ikke er fordi, at »alt bare skal være tilladt, og at ingen må kommentere noget, for sådan er det ikke. Men »du ligner en gammel kælling« eller »dine bryster er grimme« – det er jo vitterligt ting, som er ekstremt irrelevante for anmeldelsen, klummen, kommentaren eller noget andet. Det står bare alene som en eller anden flagrende, underlig »så fik du den«.

Siden Lise Rønnes kronik blev trykt i Politiken har avisens kulturredaktør, Mette Davidsen-Nielsen valgt at beklage. Hun understreger i øvrigt, at kronikken »er endnu en anledning for os, der arbejder med sproget til at blive mere selvkritiske og præcise og skarpere i redigeringen«.