Kvindelig ridder i Game of Thrones: Jeg har omfavnet mine maskuline sider

Rollen som Brienne of Tarth har fået Gwendoline Christie til at hvile mere i sin krop og i sin højde.

Foruden Game of Thrones har 40-årige Gwendoline Christie blandt andet spillet med i Hunger Games 2 og Star Wars-filmene The Last Jedi og The Force Awakens. Angela Weiss/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

København. I de otte år skuespiller Gwendoline Christie har medvirket i "Game of Thrones", har hun været nødt til at lægge sin forfængelighed på hylden.

Hun har klippet sit lange, lyse hår kort, kæmpet med sværd i en tonstung rustning og sagt farvel til sin femininitet for at forvandle sig til den muskuløse, alvorsfulde ridder Brienne of Tarth - og hun har nydt det.

Faktisk beskriver den 40-årige britiske skuespillerinde det som en drøm, at hun som kvinde har fået lov til at spille en rolle i "Game of Thrones", som ikke er prinsesse eller prostitueret, men derimod en bredskuldret ridder.

- Det føltes som rollen, jeg havde ventet på hele mit liv. Det betød ikke noget for mig, om serien ville få succes, men det betød noget at få mulighed for at udforske den type karakter, lægge min forfængelighed på hylden og fremhæve mine androgyne og fysisk stærke sider, som samfundet ellers altid har fortalt mig, er mine svagheder.

- Det var skræmmende, men det var også spændende, og jeg vidste, at det var en sjælden mulighed, som jeg blev nødt til at gribe, fortæller Gwendoline Christie.

Når man er vant til at se den cirka 1,90 meter høje skuespillerinde iført rustning, sværd i bæltet og en alvorlig mine, er det ved første øjekast svært at kende hende i virkeligheden.

Da Gwendoline Christie i februar trådte ind på et hotelværelse på det femstjernede Corinthia Hotel i London for at give interview til journalister fra hele verden, var hun iført en elegant sort kjole, stiletter og rød læbestift og hendes pagelange lyse hår faldt i krøller over skuldrene.

Når hun afsluttede sine sætninger, var det ofte med en høj maskinpistollatter, og Gwendoline Christie har da også været igennem lidt af en transformation for at blive til Brienne of Tarth.

Forud for sine første scener ændrede hun sin kost, og i fire måneder trænede hun tre til fire gange om ugen for at opbygge muskelkraft og lære at ride og kæmpe med sværd.

Hun fik klippet sit hår kort, og det var angstprovokerende for Gwendoline Christie at se sin krop og sit udseende ændre sig og blive mere maskulint, fortæller hun.

- Det var en radikal ændring af mit udseende, og det var utrolig grænseoverskridende for mig at få klippet mit hår kort, fordi mit hår altid har været en maske, jeg har kunnet gemme mig bag.

- Jeg følte, at mit hår skjulte de mindre perfekte træk i mit ansigt og hjalp til at ændre min krops proportioner. Det hjalp til at gøre mig mere feminin, så jeg ikke ville blive kritiseret for ikke at være det. Alt det blev taget væk.

- I stedet blev jeg nødt til at omfavne og dyrke de mere maskuline sider af mit udseende og sige "sådan her ser jeg ud" i stedet for at prøve at skjule dem, fortæller hun.

Det gjorde, at Gwendoline Christie begyndte at se anderledes på sig selv. Efter otte år i rustningen føler hun, at arbejdet med rollen som ridder har fået hende til at hvile mere i sin krop og i sin højde.

Hun er især overvældet over de mange skulderklap, hun har fået fra seriens fans.

- Den utrolige respons, jeg har fået fra fansene, har blæst mig bagover, for jeg troede ikke, at folk ville reagere så positivt på en karakter, der ikke er attraktiv i traditionel forstand. Det har betydet rigtig meget for mig.

- Som barn knyttede jeg mig meget til karakterer eller skuespillere, som jeg følte repræsenterede noget andet end det normale. I mine øjne havde Grace Jones (sangerinde og topmodel, red.) uden tvivl både mandlige og kvindelige træk, og hun havde mod til at gøre præcis, hvad hun ville.

- Så jeg håber, at når seerne oplever en anden kvindetype i en mainstream tv-serie som "Game of Thrones", at det forhåbentlig kan få en positiv indvirkning. Det er en af grundene til, at jeg er så taknemmelig for at have været en del af serien.

/ritzau/