Kursus skal forhindre angst for klovne

Det er ikke sjovt, at være bange. Arrangørerne af en cirkus-festival har planlagt en workshop for at afhjælpe angsten for klovne.

Tim Curry som Pennywise i tv-udgaven af Stephen Kings It. Foto: Cine Text/Allstar Fold sammen
Læs mere

De optræder i grotesk påklædning, parykker og sminke og er karakteriseret ved at optræde kejtet og overdrevet klodset i alt, hvad de foretager sig. Og så griner de højlydt og græder ligeså højlydt. Normalt optræder de for børn. Men udover at nogle finder disse artister charmerende eller irriterende, så er der også en gruppe, der finder dem virkelig uhyggelige.

I den engelske by Blackpool tager man angsten for klovne – også kaldet coulrofobi – så alvorlig, at en arrangørerne bag cirkusfestivalen Showzam i weekenden nu har inviteret til en workshop, hvor man kan blive konfronteret med en rigtig klovn, oplyser engelske The Guardian. Håbet er, at offentligheden kan få bugt med sin fobi for klovne og flere vil gå i cirkus.

- Ansigtssminken er ofte problemet, så vi vil konfrontere vores klovn Mooky med publikum, hvor han optræder i helt almindeligt tøj, siger arrangøren Claire Turner, som oplyser, at workshoppen vil blive afsluttet med, at Mooky vil blive sminket.

Angsten for klovne er en udbredt fobi - også blandt diverse
kendisser; Johnny Depp, Harry Potter-skuespilleren Daniel
Radcliffe og endda rapperen P Diddy siges at lide af klovne-fobien.

Johnny Depp har udtalt: ”Jeg tror, jeg er bange for klovne, fordi
jeg aldrig ved, om de bare er glade, eller i virkeligheden vil bide mit
hoved af.”

Peter Kinderman, professor i psykologi ved Liverpool Universitet fortæller:

- Fobien for klovne kan være opstået i forbindelse med Stephen Kings fortælling ’It’. Her optræder en skrækindjagende klovn. Generelt er klovne dobbelte, fordi de fremtræder både som et slags menneske, men alligevel er særlige og gør særlige ting. Den slags kan børn godt blive bange for.