Kurs mod en ny verden

Byrummet er fyldt med performancekunst under festivalen Metropolis. Nysgerrige sjæle kan blandt andet stå på en bus med en hemmelig destination og opleve fødslen af en ny civilisation.

En bustur i mørke fører publikum frem til et hemmeligt sted, hvor en gruppe mennesker er ved at opbygge en ny civilisation i »Wall 2 Wall«. Under forestillingen bliver publikum konfronteret med egne værdier, drømme og visioner for fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»Så må I godt gå ind og finde en plads.«

En blandet flok tumler ind i en turistbus, der er parkeret foran Vor Frue Kirke i København. Vi får udleveret en sove­maske, en kuglepen og til sidst en flaske vand.

»Pas godt på den – den er værdifuld,« advarer en stemme, før vi bliver bedt om at tage sovemaskerne på, så vi blindede kan køre mod et hemmeligt mål. Vi ved dog, at vi er på vej mod en ny civilisations arnested.

Busturen er begyndelsen på forestillingen »Wall 2 Wall«, som handler om en gruppe post-europæere, der har vendt ryggen til finanskrise, samtalekøkkener og klima-forfald for at skabe en ny og bedre verden – sammen med publikum.

Bussen kanter sig først frem, men snart afslører lange, lige stræk, at vi har bevæget os uden for byens midte. En stemme begynder på en fortælling om en mur og en kvinde, der får et klarsyn. Efter en halv times kørsel er vi fremme.

»Nu går vi gennem porten for at møde drømmerne – The Dreamers,« siger en stemme over bussens højttaleranlæg, før vi, befriede for sovemaskerne, træder ind i et stort, råt rum, hvor der er etableret fem forskellige hjem. Med os har vi hver vores vandflaske, og vi har alle nedfældet en drøm på etiketten. Vi får besked på at se os omkring, opleve hjemmene og deres utopier for senere at donere vores vand til det hjem, vi føler os mest forbundet med. I det nye samfund lever man nemlig af drømme og handler med vand, som er en meget kostbar vare.

De fleste begynder i baren, hvor Maria og Winston mikser drinks af flasker, der bærer etiketter som: Hvid, bøsse, fed, kvinde, immigrant og prostitueret – altså etiketter, vi beskriver hinanden med. Dagens specialitet er en Black Lesbian Doctor, men man kan selv blande sin drink alt efter smag og behag. Mere – og mindre – dybe spørgsmål af etisk, filosofisk og moralsk art gemmer sig rundt omkring i rummet.

Rundtyur i hjemmene
Vi summer rundt og iagttager hjemmene og tager del i aktiviteterne. Skuespillerne blender ind rundt omkring. En af det nye samfund beboere inviterer blandt andet på en særlig rundvisning.

»Det her er krise-partner-arkivet, som Lukas og Diana er udvalgt til at bestyre. De mødte hinanden i vandet, da de begge ville begå selvmord ved at springe ud fra en bro,« siger Camilla og peger ind i et hvidt rum, hvor krise-partner-arkivets vogtere er ved at afholde en ceremoni for en gruppe publikummer, der sidder i rundkreds og chanter. Diana og Lukas mener, at vi hele tiden bliver kastet ud i store og små kriser, som vi selv har et ansvar for at løse ved at finde vores krisepartner, så vi kan komme i balance igen. Arkivet kan være behjælpelig med at finde den rette partner, når vi først har sat nogle ord på krisen. Flere publikummer får diskret krisehjælp bag et forhæng, før de begiver sig mod de andre hjem, som stiller spørgsmål til tempoet i vores liv, vores visioner for en bedre verden og vores syn på kærlighed – blandt andet i form af en kærlighedstest, hvor man skal tilkendegive, hvor enig man er i udsagn som: »Jeg har aldrig lyst til at samle en andens cykel op fra fortovet« og »Jeg ville løbe min vej, hvis min sexpartner viste sig i sadomasochistisk udstyr«.

Efter to timer bliver boet gjort op: Hvordan har publikum påvirket det nye samfund, og hvilket hjem fik flest vandflasker? Og så går turen tilbage til Vor Frue Kirke.

»Wall 2 Wall« af TeaterKUNST: Spiller i perioden 10-22 august. Mødested: Frue Plads v. Vor Frue Kirke. Pris: 80 kroner.