Kunstnere skal bare blande sig - men de må gerne læse lektier først

Radiovært og politisk kommentator Jarl Cordua så gerne flere kunstnere i debatten - så længe de ikke piber.

Kun godt at kunstnere blander sig i samfundsdebatten, som Lukas Graham om danske svin, mener Jarl Cordua - men argumenterne skal være i orden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samfundsdebatten har godt af alle røster - ikke mindst de kunstneriske. Men det er en god ide at have argumenterne i orden og så i øvrigt ikke ømme sig, hvis argumenterne ikke holder, mener radiovært og politisk kommentator, Jarl Cordua, på baggrund af Lukas Grahams Facebook-kritik af dansk landbrug.

»Kunstnere skal da bare blande sig. Men de skal være klar over, at de skal læse lektier, når de går ind i debatten. Man skal være klædt på, før man møder op i samfundsdebatten. Og så skal man ikke pibe, hvis man bliver faktatjekket og det, man siger, ikke er i overensstemmelse med kendsgerningerne. Vi har jo et godt eksempel i Hella Joof, som mente at indianerne brændte alting ned hvert syvende år - en slags indianer-disruption. Der viste det sig jo, at der ikke var nogen indianere, der gjorde, og så tabte hun noget troværdighed,« mener Jarl Cordua, der slår fast, at han ikke skal være overdommer i den konkrete sag med Lukas Graham og landbruget.

»Jeg er kun tilhænger af fri debat. Om man er musiker eller bistandsklient, direktør eller har læst på universitetet i 20 år, det er jeg fuldstændig ligeglad med. Men skal folk blive klogere af debatten, så skal man læse lektier og ikke bare reproducere nogle fordomme, man har hørt på Månefiskeren eller set på en Youtube-video. Jeg siger ikke at, at Lukas Graham har sine informationer derfra, det er da muligt, at han har læst 20 rapporter og abonnerer på Information og Jørgen Steen Nielsens verdenssyn om, hvordan landbruget er helt forfærdeligt. Det skal han have lov til,« siger Jarl Cordua. Han mener, at der er grund til at klappe i hænderne over, at kunstnere har noget på hjerte.

»Det har man jo efterlyst i mange år. Der har faktisk været en tørke af kunstnere, der ikke tør mene noget som helst. Så jeg skal ikke være den første, der kaster en skidspand ud over Lukas Graham og siger, at det må han ikke. Men troværdigheden bliver jo styrket, hvis man har været ude i en svinestald og set det, man kritiserer,« siger Jarl Cordua.