Kunstnerduos hus udsat for vandalisme

En falsk Prada-butik bygget af det dansk-norske kunstnerteam Dragset og Elmgreen midt i Texas’ ødemark er blevet vandaliseret af en ukendt gerningsmand.

Elmgren og Dragsets installation "The Prada Marfa".  Fold sammen
Læs mere
Foto: Veronique DUPONT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ukendte gerningsmænd har ødelagt en kostbar kunstinstallation af den dansk-norske kunstnerduo Ingar Dragset og Michael Elmgreen. 

Installationen »Prada Marfa«, der består af en falsk modebutik, står permanent opstillet i et øde område uden for den texanske kvægavler-by Valentine, og blev overhældt med maling og klister, ligesom vinduerne blev knust. 

Den falske Prada-butik, der indeholder autentiske Prada-produkter, har stået i det mennesketomme område siden 2005, og kort blev efter dens indvielse også vandaliseret. Denne gang er destruktionen mere omfattende.

»Det var en gennemgribende ødelæggelse af bygningen,« siger Daniel Chamberlin, der er PR-rådgiver for Ballroom Marfa, en nonprofit organisationen, der står bag udstillinger af moderne kunst i Texas.

Sindsygt

Ifølge Texas-avisen »The Sentinel« er hærværket begået af en anonym person, der kalder aktionen en »kunst-happening«, der skal forstås som en protest mod »borgerlig« kunst, og som betragter Dragset og Elmgreens kunstinstallation som materiale for sin eget kunstværk. 

Kunstnerduoen Dragset og Elmgreen har udsendt en meddelelse om hærværket til kunsttidskriftet, hvori de kalder hærværket for »sindssygt«. 

»Vi har nået et punkt i vores kultur, hvor enkeltindivider i deres egoisme og iver efter opmærksomhed begynder at angribe andre kunstneres arbejde,« skriver Dragset og Elmgreen, der sammenligner hærværket med en lignende nylig aktion i Florida mod en kunstinstallation af den kinesiske kunstner Ai Wei Wei. 

Ballroom Marfa har meddelt, at Dragset og Elmgreens butik vil blive genopbygget og bragt tilbage til sin originale stand.