Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der var ikke tale om tyveri af identitet, da kunstneren og forfatteren Claus Beck-Nielsen skrev en roman hvori hans kollega Helge Bille-Nielsen optrådte med sit fulde navn, billede og adresse.
Landsretten afgjorde onsdag en sag, hvor performancekunstneren Thomas Skade-Rasmussen Strøbech havde stævnet sin ven og kollega, forfatteren Helge Bille-Nielsen, før kaldt Claus Beck-Nielsen eller blot bestyreren af Das Beckwerk og forlaget Gyldendal.
Gyldendal udgav i 2008 romanen »Suverænen« af Das Beckwerk, hvori Strøbech – ifølge ham selv – optræder ufrivilligt som hovedperson.
Bogen handler om et projekt, som de to kunstnere lavede sammen i Irak. Beckwerk eller Helge Bille-Nielsen skriver i bogen detaljeret om Strøbechs private forhold. Han lader Strøbech optræde med hans fulde navn, billede og adresse. Bille-Nielsen eller Beck-Nielsen eller Das Beckwerk skriver navnene på Strøbechs børn og fortæller om hans skilsmisse og økonomiske forhold – uden at Thomas Skade-Rasmussen Strøbech havde indvilliget i det.
Strøbech havde forud for dommen forlangt, at alle eksemplarer af bogen skulle hjemkaldes fra boghandlerne og tilintetgøres. Desuden krævede han en erstatning på 90.000 kroner fra forfatter og forlag.
Gyldendal har i sagen argumenteret for, at selvom det står læseren klart, at bogen er baseret på de to kunstneres fælles rejse, er læseren heller ikke i tvivl om, at der er tale om fiktion.
Hele bogbranchen har fulgt med i sagen, fordi den kan få betydning for, hvad forfattere – og endnu vigtigere hvad forlagene – tør udgive af bøger.
Tidligere har Forfatterforeningen udtrykt bekymring for » den kunstneriske ytringsfrihed«.