Kunsthal Charlottenborgs nye direktør vil inddrage kunstnere i samfundsdebatten

Kanalchef på DR2, Michael Thouber, er udnævnt til ny direktør for Kunsthal Charlottenborg efter nogle turbulente år for kunsthallen.

Michael Thouber fotograferet i sin egenskab af chef for DR2, som han nu forlader. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Efter nogle tumultariske år har Kunstakademiet ansat Michael Thouber som ny direktør for Kunsthal Charlottenborg. Thouber kommer fra en stilling som kanalchef for DR2, og han tiltræder 1. september 2015.

Kunsthal Charlottenborg har haft en række direktører gennem de senere år uden at kunne finde sine egne fødder.

I 2012 forlod Mark Sladen direktørstillingen, fordi resultaterne besøgsmæssigt og økonomisk ikke levede op til forventningerne. Og efter kun to år forlod Jacob Fabricius stillingen i 2015 efter uenighed om kunsthallens økonomi og virke. Han oplyste selv, at hans forventninger om økonomisk støtte ikke var blevet opfyldt.

Kunstakademiets rektor, Sanne Kofod Olsen, afviser, at kunsthallen skulle mangle økonomisk offentlig støtte og siger, at Kunsthal Charlottenborg får en rimelig støtte.

Men hun lægger ikke skjul på, at kunsthallen har været i en krise, og at udstillingerne har manglet offentlig interesse. Valget af Michael Thouber skal også ses i dette lys.

Ifølge Michael Thouber er kunsthallens potentiale stort, og dens udstillinger fortjener mere opmærksomhed.

Hans vision er, siger han, bl.a. at inddrage flere kunstnere i samfundsdebatten:

»De har været usynlige bl.a. under valgkampen. Det er vigtigt at få kunstnerne tilbage i samfundsdebatten, og det ser jeg som en af mine opgaver.«

Senest kunsthallen var i medierne med en samfundsdebat var, da den tyske kunstner Thomas Klipper i 2012 udstillede et værk, hvor han i trægulvet skar portrætter af førende danske personligheder, som han mente havde været ansvarlige for at fremme censur, social udstødelse og intolerance.

Blandt de portrætterede var Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og fhv. statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), som publikum så kunne træde på.

Men ifølge Michael Thouber er det netop ikke de færdigsyede meninger, der skal være fremherskende, men nysgerrige spørgsmål for også at åbne samfundsdebatten:

»Fordi kunstnerne ofte bidrager med et andet blik og stiller en række kritiske spørgsmål til den tid, vi lever i. Jeg vil gerne være med til at finde den næste Yahya Hassan inden for billedkunstens verden. Han er en begavet kunstner og samtidig en gamechanger for den offentlige debat.«

Men har vi ikke, Michael Thouber, nok gamechangere i dansk kunstliv som Thomas Kluge eller provokatøren og kunstneren Uwe Max Hansen, der har talt den svenske kunstner Dan Parks sag? Men måske var de kunstnerisk eller politisk ikke fine nok til Kunsthal Charlottenborg?

»Ha, ha. Jo, sådan kan du formulere det, men der skal ikke være en fast dagsorden. Kunstnere skal være med til at pirre og stille spørgsmål og ikke have faste politiske dagsordener, som der nok har været for meget af tidligere.«

Sanne Kofod Olsen siger, at en af kunsthallens problemer har været, at den har været for elitær, og at den skal tiltrække flere mennesker og større opmærksom i offentligheden:

»Med Michael Thouber får vi en stærk kommunikator og en erfaren leder, der vægter samtidskunsten og dens betydning i samfundet og samtidig har lyst til at kommunikere med publikum.«