Kunsten at købe kunst

Man kan også give kunst som julegave. Mange gør det i hvert fald. Berlingske Tidende sendte kunstanmelder Torben Weirup ud til fem vidt forskellige men anerkendte eller endda klassiske københavnergallerier for at se, hvad de hver især kunne tilbyde - hvis man ellers havde henholdsvis 20.000 og 2.000 kr. til at købe kunstjulegaver for.

Kældergalleriet
Gad vist, om jeg overhovedet har noget, der koster så meget, siger Gerly fra galleriet af samme navn. Galerie Gerly har ligget i Vandkunsten i København siden 1980 og ofte været et af de steder, nye talenter har udstillet de første gange. Indtil mere højprofilerede forretninger har overtaget dem. Det er et sympatisk kældergalleri af den gamle skole med vægten lagt på det fabulerende og farvestærke maleri.

Alligevel vælger jeg – som det dyreste billede – et nyrealistisk maleri af Carsten Krogstrup, der har specialiseret sig i billeder af kvinder på vej gennem et anonymt og fremmedgjort bylandskab. Vi når ikke helt op på de 20.000 kr. 18.000 skal man slippe for at kunne lægge Carsten Krogstrups kølige billede af det moderne liv under juletræet.

Udvalget af kunstværker til 2.000 kr. er meget stort i Galerie Gerly, men det er nu ikke vanskeligt at beslutte sig for et lille maleri af Gunnar Saietz, der er en af de danske ny-surrealister med rødder i Passepartout-gruppen. Gunnar Saietz arbejder med en slags moderne undergangslandskaber og med nogle af de arketypiske fortællinger om menneskelig dårskab, som vi kender fra ikke mindst Breughel og Bosch, hvis værker har været en vedblivende inspiration for kunstneren.

@Magasin Note Underrubrik streg:Galerie Gerly ligger Vandkunsten 13 i København. www.gerly.dk

Kirkebys kunsthandler
Galleri Bo Bjerggaard er et af de mest privilegerede gallerier i Danmark, for her udstiller Per Kirkeby, og Per Kirkeby åbner døre i alle de rigtige kunsthandlersammenhænge, så det er lykkedes galleriet at udstille en lang række store internationale kunstnere som nu Georg Baselitz, der for tiden hænger på væggene sammen med Erik Steffensen. Her forslår 20.000 kr. selvfølgelig som en snebold i Helvede – men galleriet vil fra det nye år udvide sin udstillingspolitik med en kreds af yngre kunstnere - og derfor må valget falde på et maleri af Ivan Andersen, der oven i købet – med lidt god vilje – er lidt juleagtigt.

Ivan Andersen maler en slags mentale landskaber, og han har tidligere skabt nogle bemærkelsesværdige billeder af den hjemlige uhygge i forstæderne, som er et tema, der var meget fremherskende i dansk kunst for et par år siden. Billedet, der er fra i år, synes at vise et opbrud i kunstnerens værker, og heldigvis har han tidligt i det nye år en separatudstilling i - netop - Galleri Bo Bjerggaard.

For 2.000 kr. kommer man ikke langt i Galleri Bo Bjerggaard. Man kan få et lille tryk af Kirkeby, men det bliver til et akvarelprint af Per Bak Jensen. Vi kommer over 2.000 kr. Det bliver 2.500, men så får man i tilgift en signeret bog om Per Bak Jensen, der viser, hvilken fremragende fotograf, han er. Den kan man jo så bare selv beholde, når man forærer hans fine lille billede væk til en kær slægtning.

@Magasin Note Underrubrik streg:Galleri Bo Bjerggaard ligger Flæsketorvet 85A i København. www.bjerggaard.com

Klassikernes kunsthandel
Clausens Kunsthandel er en af de store gamle institutioner i dansk kunst. Her udstillede Palle Nielsen og en lang række af de største danske kunstnere i det 20. århundrede. Anden generation i foretagendet, Lis Clausen, har på forbilledlig vis videreført galleriet og dets traditioner og samtidig udvidet og fornyet kunstnerkredsen med en række gode og solide navne.

Man det skal jo næsten være Palle Nielsen, og heldigt nok har Lis Clausen faktisk et linoleumssnit fra en af mesterens store serier, »Orfeus og Eurydike«, til lige netop 2.000 kr. Jeg har selvfølgelig også overvejet Elsa Nielsen, der udover at være enke efter Palle Nielsen er en meget fin og nænsom kunstner, men hun koster så lidt, at man kan få indtil flere af hende for de 2.000 kr., så det går ikke rigtigt.

Gaven til 20.000 kr. volder en del vanskeligheder. Jeg kommer til at tænke på en dejlig udstilling, Knud Odde havde i årets løb, og jeg kunne måske forære et billede til en, jeg kender så godt, at jeg ser det meget tit, men Lis Clausen har ikke rigtig noget af ham. Jeg dvæler en tid ved en stor radering af Sys Hindsbo, der minsandten også har haft en af de udstillinger, der står stærkt i erindringen, når man tænker tilbage på 2007, men det koster kun 16.000, så valget falder på et objekt i bølgepap af Albert Mertz, der var en af de store fornyere i dansk kunst.

@Magasin Note Underrubrik streg:Clausens Kunsthandel ligger Toldbodgade 9 i København. www.clausenskunsthandel.dk

Fornyerne
Da Patricia og Jakob Asbæk i 1975 åbnede galleri i København, blev det begyndelsen til et nyt kapitel i dansk kunsthistorie. De ændrede kort og godt måden at drive galleri på herhjemme. Forinden havde der ikke været så mange gallerier, og flere af dem var nogle lidt undseelige butikker, der lå i beskedne baglokaler. Vist var der store gallerier – Birch ikke mindst – men Asbæk gjorde det på en befriende og nærmest skamløst optimistisk måde. I dag er næste generation – Martin Asbæk – ved at gøre sig meget stærkt gældende, så det bliver både far og søn, jeg kommer til at forhandle med, og resultatet bliver en ting til 2.000 fra Martin Asbæk Projets og en til 20.000 fra modergalleriet.

Thi for netop 20.000 kan man få et af Peter Bonnéns mørke minimalistiske vægobjekter, og jeg synes, han er en fin kunstner, der arbejder konsekvent men ikke repeterende med tingene – og på det senere i øvrigt er begyndt at arbejde med nogle interessante fotografier.

Jeg synes også, Vibe Bredahl er en helt fantastisk billedkunstner. Grum og poetisk og i grunden meget mere underfundig end de fleste andre i den gruppe af malere, der er blevet kaldt Hjerteholdet. Martin Asbæk har ikke lige den ting, jeg længe har gået og drømt om, men nu er gaven jo heller ikke til mig selv, så det bliver en tuschtegning på papir. Vi kommer op på 2.500 – men så er den også indrammet.

Galerie Asbæk ligger Bredgade 20 i København. www.asbaek.dk

Næste generation
I løbet af de sidste par år er der kommet en håndfuld gode gallerier på Carl Jacobsensvej i Valby, der efter alt at dømme også gør det rigtig godt. Stedet ligger traffikalt godt, og det bliver kun bedre, når Carlsberg bliver til en ny bydel. Det skulle være her, man placerede en ny kunsthal i hovedstaden i stedet for at smide sammenslutningerne ud af Charlottenborg, hvis sale alligevel egner sig bedre til store malerier og skulpturer og andre værker i mere traditionelle materialer.

Man kunne have trukket lod om, hvilket af Valby-gallerierne, der skulle være med i årets kunstjulekøb, men jeg har nu valgt Peter Lav for at pege på, at her er noget så sjældent som et galleri, der udelukkende viser fotokunst. Lige nu har han en tankevækkende installation af Jakob Jensen.

Det kan være lidt vanskeligt at ramme den rigtige pris. Nogle er for dyre til budgettet, andre for billige, og det nærmeste, vi kommer de 20.000, er et billede af Lykke Andersen fra en serie, hvor hun funderer over modsætningsforholdet mellem kultur og natur og menneskets forhold til den øvrige natur. Gaven til 2.000 er en smuk lille ting af Torben Eskerod, der har fanget forfaldets sødmefulde æstetik i et gammelt italiensk palazzo.

@Magasin Note Underrubrik streg:Peter Lav Photo Gallery ligger Carl Jacobsens 16 i Valby. www.plgallery.dk

tow@berlingske.dk

@Tekst m. indryk:

Der er ti billeder at vælge imellem på mail i anmelder@berlingske.dk samt hos Jesper Eising.

De kan jo ikke være der alle sammen. Selv vil jeg foreslå følgende, som jeg tror gør sig bedst i avisen:

Torben Eskerod (Peter Lav Photo Gallery)

Carsten Krogstrup (Galleri Gerly)

Per Bak Jensen (Bo Bjerggaard)

Ivan Andersen (Bo Bjerggaard)

Vibe Bredahl (Galerie Asbæk)