Kunsten at [hue-gah]

2016 var året, hvor hygge blev en eksportvare og en international livsstilstendens. Berlingske har kigget på årets bedst sælgende hyggebøger på engelsk og set nærmere på, hvordan hyggen bliver markedsført i udlandet.

Berlingske har været fem af de populære hyggebøger igennem. Læs vores anbefalinger her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

#1: Den britiske på bestilling

Hvad: »Hygge. A celebration of simple pleasures. living the Danish way«
Hvem: Britiske Charlotte Abrahams skriver om boligindretning og er ekspert i skandinavisk design. Hun har ingen tilknytning til Danmark.

Nogle af bogens første ord: »For me, hygge is about taking pleasure in the small things in life: having a cup of coffee in the afternoon; being woken by a cat’s gentle purring; walking in the sunshine or spending time with loved ones.«

Hvordan: Charlotte Abrahams har i en artikel i den britiske avis The Guardian forklaret, at hygge ikke var noget, som optog hende synderligt, da hun blev kontaktet af et britisk forlag, som opfordrede hende til at skrive en bog om det hypede danske fænomen. Alligevel slog hun til, og hun går grundigt til værks i sin bog, hvor hun selv er hovedperson. Her opdager, undersøger og deler hun sine tanker om den danske hygge, mens hun selv arbejder på at få et »hygge mindset«.

Det fornægter sig ikke, at forfatteren er optaget af indretning. Bogen består af tre dele: »Hygge by design«, »Hygge living« og »Hygge for the soul«, og en pæn del er dedikeret til en gennemgang af de store danske møbelarkitekter, som Charlotte Abrahams mener, at man bør kende, hvis man vil skabe sig et hyggeligt hjem på ægte dansk manér. Hun ser også en forbindelse mellem hygge og dansk design, da begge dele dyrker det simple, komfortable og afslappede. Dertil er der – som det også er tilfældet i de øvrige hyggebøger, som B har læst – et stort fokus på de små ting i hverdagen som tændte stearinlys, at tage sig tid til at nyde en solnedgang og uformelle middage med venner. Charlotte Abrahams konkluderer, at hygge ikke er nogen omvæltende ingrediens i livet, men at livet er blevet mere behageligt, efter at hun er blevet bevidst om at prioritere hyggen i hverdagen.

Bonusinfo fra bogen: Ifølge Charlotte Abrahams tilstræber gennemsnitsdanskeren at foretage sig mindst to til tre hyggelige ting om ugen. Ifølge forfatteren kunne det eksempelvis være en skovtur med gode venner, en aften alene under et varmt tæppe med nordic noir på skærmen og at bage ingefærsmåkager med børnene.

#2: Den norske om nordic hygge

Hvad: »How to hygge. The Secrets of Nordic Living«
Hvem: Bogen er skrevet af kok og madskribent Signe Johansen. Hun er norsk og opvokset i Oslo-området, men bor i dag i London.

Bogens første ord: »Make yourself at home. Perhaps put the kettle on for a cuppa, or pour yourself a Scotch and curl up somewhere you can be left undisturbed for a little while. The world of Nordic hygge awaits.«

Hvordan: Vi danskere er fra barnsben blevet belært om, at hygge er et særligt dansk fænomen. Er vi blevet narret og hjernevaskede, eller er norske Signe Johansen en smart forretningskvinde, der så sit snit, da den internationale hygge-hype tog fart i kølvandet på nordic noir, nordic food og nordic parenting? Under alle omstændigheder er »hygge« blevet til »nordic hygge« i hendes bog, som visuelt sender læseren til Norge med sine billeder af røde træhuse, høje graner, skiløbere og norske fjorde.

Signe Johansen beskriver fænomenet hygge som en positiv bivirkning af et ubehageligt klima, som den skandinaviske befolkning har udviklet og forfinet til perfektion for at komme igennem mørke og kolde tider. »We need hygge in our lives,« forklarer hun i sin bog, hvor der især bliver sat lighedstegn mellem »nordic hygge« og naturoplevelser, udendørsaktiviteter og en masse mad.

Cirka halvdelen af bogens sider er dedikeret til køkkentips og opskrifter. I den søde ende tæller de blandet andet mørke chokolademuffins, mandeltærte med citron- og hyldeblomstglasur, madeleines, vafler, amerikanske pandekager – og det kan være vanskeligt at se, hvorfor lige præcis de opskrifter skulle repræsentere »nordic hygge«.

»How to hygge« indeholder også et kapitel om indretning, og her er der selvfølgelig fokus på minimalistisk skandinavisk design.

Bonusinfo fra bogen: Ifølge Signe Johansen kan du skabe »Nordic Kitchen Hygge« ved hjælp af 20 trin, som blandt andet tæller: Lær at lave æg på mindst fem forskellige måder. Lav kyllingefond en gang om måneden. Fermentér noget – og søg i den forbindelse råd hos Sandor Ellix Katz. Server små portioner – at bruge timer på at fordøje et stort måltid »is not very hygge at all«.

#3: Den danske insider

Hvad: »Hygge. The Danish art of happiness«
Hvem: Marie Tourell Søderberg er dansk og skuespiller. Hun bor i København.

Nogle af bogens første ord: »Hygge has many shapes and forms – it looks different depending on who you ask.«

Hvordan: Marie Tourell Søderberg tager sine internationale læsere på en guidet insider-tour til den danske hygge. Hun begynder med hyggens kulturhistorie og fortæller om, hvordan Danmark, der engang var et stort rige, op gennem historien har vinket farvel til område efter område, indtil der til sidst kun var de flade øer og halvøer tilbage. Og hvad gør man så? Så får man det bedste ud af det, som man har, og genopfinder en national identitet – i det danske tilfælde som en fredelig, lille og introvert nation, hvilket også er nogle af de karakteristika, som man kan beskrive hygge med.

Marie Tourell Søderberg giver ordet til en række danskere – både helt almindelige mennesker og fagpersoner – og lader dem fortælle om deres syn på og forhold til hygge. En dansk kvinde fortæller eksempelvis, hvad man som vært kan gøre for, at ens gæster hygger sig (blandt andet låne dem et tæppe og et par hjemmestrikkede sokker), og en lærer beretter om, hvordan hygge nærmest er en del af danske børns dna. Herefter følger de konkrete anvisninger til hygge: Boligens rum bliver gennemgået ét for ét, Master Fatman har stykket »The Hygge Playlist« sammen, og der er tips til årstids-bestemt hygge – blandt andet at klippe gækkebreve og lave hyldeblomstsaft.

Marie Tourell Søderberg slutter, hvor hun også begyndte – i helikopteren og ridser op, hvordan man finder kritik af hygge på både venstre- og højrefløjen.

Venstreorienterede finder den angiveligt introvert og til tider xenofobisk (fremmedfjensk, red.). Højreorienterede skulle hævde, at hygge kan stå i vejen for vækst og udvikling. Forfatteren selv mener, at verden har brug for »Hygge 2.0« – som tæller alle de positive aspekter ved hygge, men som også er out going, åben og inkluderende.

Bonusinfo fra bogen: Marie Tourell Søderberg citerer i sin bog Iben Sandahl, der har skrevet »The Danish Way of Parenting« for at sige: »For mange familier er hygge den lim, der får familien til at holde sammen. Det er i hyggen, at vi mærker hinandens nærvær, føler os forbundet, og hvor hvert enkelt familiemedlem finder ind til sig selv igen.«

#4: Selvudgiverens kvikguide

Hvad: »How to hygge. 33 ways to lead a happy, healthy and contended life through the Danish art of hygge«
Hvem: Berlingske kender ikke Helena Olsens nationalitet, men kan konstatere, at hun har skrevet en hel lille serie om hygge. De øvrige bøger hedder »Hygge Games: 60 fun games that will add more Danish hygge to your life today« og »Hygge Habits: 42 habits for a happy life through Danish hygge that takes fives minutes or less«. Helena Olsen har selv udgivet bogen, som er trykt i Tyskland.

Nogle af bogens første ord: »Hygge is about removing the source of anything that might cause you to become cross, upset or overwhelmed – to make every effort to create an atmosphere free from stress and the one that fosters the more soothing and relaxing things in life.«

Hvordan: Helena Olsens »How to hygge« er en pamflet i forhold til de øvrige hyggebøger, der alle spreder sig over flere hundrede sider og er rigt illustreret, mens denne bog blot er 44 sider og ren tekst. Til gengæld er udbyttet rigt, hvis man som læser sidder tilbage med det, som man bliver stillet i udsigt i bogens begyndelse. »Læs nu om 33 måder at skabe hygge i dit liv og begynd at leve et lykkeligere, mere simpelt og nærværende liv i dag,« lyder det i bogens indgangsbøn.

Og så går det ellers stærkt med råd som: Væk med rodet, drop væg-til-væg-tæpperne, gå i krig med hjemmebag, drop elektronikken, læs for fornøjelsens skyld, drop konflikterne og behovet for at vinde en diskussion og få styr på work-life-balancen.

Til hvert punkt hører en anvisende og motivende beskrivelse, som i nogle tilfælde er enddog meget detaljeret. Eksempelvis anbefales det ikke at genbruge allerede kogt vand, når man laver sig en kop te for at hygge.

Bonusinfo fra bogen: »How to hygge« er i skrivende stund en af de mest populære hyggebøger på amazon.com. Den selvudgivne bog er også omtalt på en række profilerede blogs, der beskæftiger sig med hygge-fænomenet.

#5: Lykkeforskerens blik

Hvad: »The little book of hygge. The Danish way to live well«
Hvem: Meik Wiking er lykkeforsker og direktør for tænketanken Institut for Lykkeforskning i København.

Nogle af bogens  første ord: »Hooga? Hhyoo-guh? Heurgh? It is not important how you choose to pronounce or even spell »hygge«. To paraphrase one of the greatest philosophers of our time – Winnie the Pooh – when asked how to spell a certain emotion, »You don’t spell it, you feel it.«

Hvordan: Er hygge en overset faktor, som har betydning for, at danskerne igen og igen ligger i toppen af undersøgelser af befolkningers lykkeniveau? Det er meget muligt, mener Meik Wiking, som i sin bog kredser om hyggen fra vidt forskellige vinkler. Bogen er et potpourri af let formidlet lykkeforskning, mindre undersøgelser, refleksioner, personlige oplevelser og helt lavpraktiske anvisninger til, hvordan man hygger sig – inklusive opskrifter på gløgg, boller i karry og snobrød.

Meik Wiking zoomer blandt andet ind på ordet hygge og godtgør, at det ikke er så unikt dansk, som det ofte bliver fremstillet som. Der findes et tilsvarende ord på en række andre sprog. Det unikke er alle de afledte former af ordet. Eksempelvis fredagshygge, hygge-onkel, hyggehjørne, hyggestund og verbet at hygge sig – alle eksempler, der viser, hvor solidt forankret hyggen er i den danske folkesjæl.

Meik Wiking hylder ikke kun hyggen i sin bog, men peger også på bagsiden af hyggens medalje: Den danske hyggementalitet får folk til at dyrke det og dem, de kender, og for fremmede kan det være svært at fodfæste i en gruppe af danske venner, som man kan hygge sig med.

Lykkeforskeren når frem til, at der nok er en forbindelse mellem hygge og lykke, da hygge er hverdagens stræben efter den lille lykke, og at nogle af hyggens byggeklodser – at dyrke forholdet til andre mennesker og sætte pris på de små ting i livet – også er afgørende for ens lykkefølelse.

Bonusinfo fra bogen: Hygge uden stearinlys er ifølge de internationale hyggebøger som smørrebrød uden smør, og danskerne er ifølge undersøgelse som Meik Wiking refererer europamestre i afbrænding af stearinlys. Hver dansker brænder i snit seks kilo stearinlys af om året, og 28 procent tænder dagligt levende lys.