Kunstdetektiv finder Oscar Wildes forsvundne guldring

Ringen er dukket op efter at have været forsvundet i 20 år. Den blev stjålet fra Magdalen College og menes at være blevet stjålet én senere i forbindelse med det største smykkekup i Englands historie.

Denne 18-karats guldring har lidt af en historie på bagen. Den har oprindeligt tilhørt Oscar Wilde, og er angiveligt blevet stjålet to gange. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hollandsk kunstdetektiv har fundet Oscar Wildes forsvundne ring.

Ringen er på 18 karat guld og er formet som et lille bælte med spænde. Ringen var en gave fra digteren og dramatikeren, der i 1876 forærede den til en medstuderende på Oxford University. Den var en del af en samling Oscar Wilde-memorabilia og blev for 20 år siden stjålet fra Magdalen College.

Den usædvanlige guldring, formet som et bælte med spænde. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix.

Der var efter tyveriet ingen spor efter ringen, der blev vurderet til 35.000 pund, og i årevis gik der rygter om, at den var blevet smeltet om.

I 2015 begik seks ældre mænd Englands største indbrud, da de borede sig vej ind til en stor mængde private sikkerhedsbokse fyldt med juveler og smykker i kælderen hos firmaet Hatton Garden i London. De stjal værdier for op imod 200 millioner pund.

Kort efter kuppet hørte den hollandske kunstdetektiv Arthur Brand rygter om en victoriansk ring med »russisk skrift«, der var dukket op på kunstmarkedet.

Arthur Brand, privat efterforsker

»Rygterne om ringen begyndte få uger efter indbruddet. Det endte i hænderne på en person, der nærmest fik et hjerteanfald, da han opdagede det var Oscar Wildes ring.«


I selskab med en antikvitetshandler fra London og en række andre med indgående kendskab til den kriminelle engelske underverden lykkedes det ham at finde frem til en person, der i god tro havde købt ringen, der med stor sandsynlighed var en del af udbyttet fra det store indbrud.

»Han fik nærmest fik et hjerteanfald, da han opdagede, at det var Oscar Wildes ring. Jeg fik ringen overleveret foran Hatton Gardens bygning, hvilket var god engelsk humor,« siger Arthur Brand ifølge The Telegraph.

Kunstdetektiven Arthur Brand med guldringen i hånden. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Thys.

Arthur Brand er 48 år og privatdetektiv. Han har fået kaldenavnet »kunstverdenens Indiana Jones« efter at have fundet masser af forsvunden kunst. Han har blandt andet været med til at lokalisere et Picasso-maleri, der var blevet stjålet fra en yacht i Frankrig, og to hesteskulpturer i bronze af Josef Thorak. Sidstnævnte værker stod i en periode foran Adolf Hitlers nye rigskancelli i Berlin.

Guldringen vil blive leveret tilbage til Magdalen College ved en officiel ceremoni 4. december.