»Kunst kan ændre verden«

Sofi Oksanen mener, at kunst kan forbedre vores liv. Hendes forfatterskab kredser om aktuelle problemstillinger, som hun synes, at vi hverken ved eller taler nok om.

Den finsk-estiske forfatter Sofi Oksanen bliver ofte spurgt, om det er hendes mission at chokere. Med det er ikke hendes intention.

»Jeg anser heller ikke mig selv for at være kontroversiel,« siger Sofi Oksanen , som er aktuel med romanen »Renselse«, der netop er udkommet på dansk.

»Renselse« tager udgangspunkt i et møde mellem en ung og gammel kvinde på en gård i Estland. De har begge erfaringer med seksuelle overgreb og tab af frihed.

Unge, russiske Zara er offer for kvindehandel, mens etiske Aliide har levet det meste af sit liv under det sovjetiske diktatur.

Det er første gang, at en rroman af Sofi Oksanen bliver oversat til dansk, men nogle vil måske huske forfatteren fra DR2-programmet »Deadline«, som for et par måneder siden lavede en udsendelse i Helsinki, hvor Sofi Oksanen talte med studieværten Jes Stein Petersen om Finland og sit forfatterskab.

I udsendelsen fremhævede Sofi Oksanen blandt andet sit hjemland for at have nordisk rekord i vold mod kvinder og endte med at konkludere, at hun ikke havde meget godt at sige om Finland.

Programmet resulterede i et finsk ramaskrig.

»Tabloidaviserne skrev om det i halvanden måned. Jeg har ellers talt om ligestilling og vold mod kvinder i årevis, uden at det har affødt særlig mange reaktioner,« siger Sofi Oksanen , som i aviserne kunne læse bramfri opfordringer som: »Tag hjem til Rusland, estiske mær«.

Kontraster

Sofi Oksanen ligner en goth i en damebladsversion. Det tykke lag af makeupcreme i hendes ansigt er ikke hvidt, men meget lyst og tonet med lidt rouge. Hendes tøj er sort og langt uden at ligne et kostume, og hendes kulsorte dreadlocks er peppet op med bånd, brocher og pink og lilla striber.

Det kontrollerede og skærmende udseende står i kontrast til Sofi Oksanens ageren.

Hun pludrer inviterende løs om stort og småt og afbryder straks sin tale, da hun får øje på en hund, som hun bare må klø og klappe.

»Åh, dig skal jeg da lige sige hej til. Hvad hedder du? Hvad hedder sådan en sød vovse? Du er vel nok en god hund,« kvidrer Sofi Oksanen med en stemmeføring som en nybagt mor, der taler til sin baby, før hun vender tilbage til mediestormen.

»Det overraskede mig. Jeg bliver oftest fremhævet som noget, man er stolt af i Finland, og statistikken taler jo sit eget sprog. Risikoen for, at en finsk kvinde bliver myrdet af sin mand eller kæreste, er dobbelt så høj, som det er tilfældet i de øvrige nordiske lande,« konstaterer Sofi Oksanen .

Aktuelle problemer

Den røde tråd i Sofi Oksanens forfatterskab er aktuelle problemstillinger, der oftest relaterer sig til kvinder.

Hendes to første bøger, som endnu ikke er udkommet på dansk, handler om spiseforstyrrelser og panikangst, mens »Renselse« kredser om Estlands historie og seksuelle overgreb.

»Jeg begyndte at skrive »Renselse«, efter at jeg havde læst en bog om krigen på Balkan, hvor koncentrationslejrene og de systematiske voldtægter af kvinder blev beskrevet. Det er jo så ufatteligt, at sådan noget kan ske midt i Europa i 1990erne.
Men med kvindehandlen er systematisk frihedsberøvelse og voldtægt jo også en realitet i Europa i dag. Det foregår bare ikke et bestemt sted, men over det hele og i det skjulte. Jeg synes, at vi gør alt for lidt for at stoppe handlen med mennesker, og jeg forstå ikke, at det ikke er noget, vi taler mere om,« siger Sofi Oksanen . Da Sofi Oksanen begyndte at arbejde på »Renselse« læste hun alt, hvad hun kunne finde om menneskehandel og seksuelle overgreb. Researchen afslørede, at kvinder reagerer overraskende ens på seksuelt misbrug. Alder, religion og kultur har ingen betydning.

»Det overraskede mig. I »Renselse« vil jeg gerne vise den lighed på tværs af generationer, tid, kultur og samfundsmodel,« siger Sofi Oksanen , som mener, at kunst kan ændre verden: »Som forfatter vil jeg gerne skrive om emner, som jeg mener, at vi bør tale mere om, hvis vi skal forbedre vores verden. Fiktion kan give mennesker et indblik i aktuelle problemstillinger og skabe forståelse for andre kulturer, lande og mennesker.«.