Kunst i loftet på Kongens Nytorv metrostation

Metropassagerer på Kongens Nytorv station kan fra i dag opleve gratis kunst i form af svævende balloner under loftet.

Foto: Metroselskabet /Marie Hald

En vinterdag på Kongens Nytorv metrostation indeholder normalt ikke meget opløftende at opleve. Menneskemængden er en stor sort i sort i muligvis lidt gråt masse, og de fleste styrter af sted for at nå det næste tog, inden dørene med en højlydt bippen lukker i.

Nu er der imidlertid andet at se på i den eventuelle ventetid på næste tog end mobiltelefonens skærm. Fra i dag svæver tre farvestrålende balloner i loftet over de godt 22.000 passagerer, der dagligt benytter metroen til eller fra Kongens Nytorv station.

Ballonerne er kunstværket ”Coloured Mirror Balloons” og har fået lov at stige til vejrs på Kongens Nytorv metrostation for at give passagerne en anderledes oplevelse og for at udfordre kunsten i det offentlige rum.

Det siger kunstneren bag værket, Jeppe Hein.

”Jeg ønsker at få folk til at stoppe op et øjeblik. At holde en pause fra de daglige rutiner, se op og smile eller bare blive en smule mere bevidst om omgivelserne og de mennesker, vi passerer på vores vej. Værket spiller på foranderligheden og midlertidigheden og vil forhåbentlig bidrage til en anderledes oplevelse af det offentlige rum,” siger Jeppe Hein.

De tre balloner, der spejler deres omgivelser, er lavet af glasfiberforstærket plast med kromlak, den ene er 40 centimeter høj og vejer et kilo, de to andre måler 50 cm og har en vægt på fem kilo.

De hænger forskellige steder i stationsrummet og vil blive suppleret med flere balloner, når Cityringen åbner i 2019.

Penge fra fond

”Coloured Mirror Balloons” har fået økonomisk støtte af Niels Wessel Bagges Kunstfond, og pengene er givet for forsøget med at rykke kunst ud i det offentlige rum.

”Hvert år besøger i tusindvis af mennesker de mange spændende kunstmuseer i Danmark, men man behøver ikke gå på museum for at opleve kunst. Vi vil gerne give de syv millioner årlige passagerer på metrostationen ved Kongens Nytorv en oplevelse af, hvordan man også kan møde kunsten i det offentlige rum. Jeppe Heins fantastiske værk er både poetisk og finurligt,” siger bestyrelsesformand i Niels Wessel Bagges Kunstfond, Nina Wedell-Wedellsborg.