Kunst for millioner gik tabt i skybrud

Uerstattelige malerier, antikvariske bøger samt musikinstrumenter ødelagt.

Stemningsbillede fra Galleri Asbæk, København. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN JØRGENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunstværker for millioner gik tabt, da kælderrummene under flere af Københavns største gallerier blev oversvømmet under det voldsomme skybrud 2. juli. Det vurderer formanden for Dansk Galleri Sammenslutning, Henrik Kampmann, som dog selv med beliggenhed i Gothersgade gik ram forbi.

»Det er så mange år siden, vi sidst har haft skybrud i København, at folk ikke var forberedt på, at der kunne være noget galt,« siger han og betegner situationen for de ramte gallerier som »fuldstændig uoverskuelig«.

Værst gik det ud over de tre store gallerier i Bredgade, Galleri Asbæk, Bredgades Kunsthandel og Gallerie Mikael Andersen.

I de 22 år, Mikael Andersen har drevet galleri i Bredgade, har han aldrig oplevet en dråbe vand i sin kælder. Men pludselig stod der 80 centimeter vand på gulvet - langt højere end de 20 centimeter, han ellers fornuftigvis havde klodset alting op.

»Ud over bøger og kataloger er det også gået ud over både grafik, tegninger og malerier - bl.a. en stor samling tegninger, der stod pakket ned og skulle af sted på udstilling. Det er meget uheldigt,« siger han og anslår ødelæggelserne til at løbe op i over en million kroner.

»Det meste er jo uerstatteligt, originale arbejder, flere af malerierne er 15-20 år gamle. Dem kan man ikke gå ud og skaffe igen, som man ville kunne med en kollektion tøj,« siger han.

Ødelagte musikinstrumenter

Også mange musikere med øvelokale eller studie i kælderlokaler blev hårdt ramt af skybruddet:

»Det er jo typisk den slags lokaler, der er til at betale,« siger Søren Wrist, direktør i DMF Forsikring, der forsikrer ca. 2.500 af Dansk Musiker Forbunds i alt 7.000 medlemmer. Selskabet har siden skybruddet modtaget knap 50 anmeldelser om ødelagte guitarer, forstærkere, optagere, mixerpulte og andet studieudstyr, sammenlagt til en værdi omkring en million kroner.

»Dertil en del saxofoner, som det har været for uhumsk at restaurere, efter at de har ligget og flydt rundt i kloakvandet,« siger han.

»Vores opgave har været at få udbetalt erstatning så hurtigt som muligt, så musikerne har kunnet få repareret deres udstyr eller købe nyt. Og vi har heldigvis ikke været ude for, at en eneste har måttet aflyse et job på grund af vandskaderne.«

Antikvariske bøger oversvømmet

Oversvømmelserne ramte også adskillige antikvarboghandlere med enten forretning eller lager i kælderlokaler, hvor tusindvis af bøger gik til. Gert Olsen, indehaver af Corsaren i Ndr. Frihavnsgade, mistede ca. 2.000 bøger, da hans lager blev oversvømmet:

»Men det er ikke danefæ. De meget sjældne bøger opbevarer jeg ikke på lageret,« siger han og vurderer, at branchen som helhed er sluppet forholdsvis billigt fra skybruddet.

Hos forsikringsselskaberne er der endnu langtfra overblik over omfanget af skader. Men selv om tabet for den enkelte musiker eller kunsthandel kan synes voldsomt, udgør kulturskaderne ikke et dominerende tema, vurderer kommunikationschef Gerhard Dall fra Tryg:

»Men vi modtager stadig en uafbrudt strøm af anmeldelser, og det er klart, at efter et skybrud midt i en storby ser vi en væsentligt højere andel af erhvervsskader, end vi plejer,« siger han.

INFOshop: Her er løbemusikken, der passer netop til dig