Kulturredaktør: Orker vi mere snak og gourmet-mad?

ccc Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Festivalsæsonen står for døren og man skulle være et skarn, hvis der ikke bare er ét arrangement, der passer til dit temperament. Opera, jazz, metal, elektronisk, rock, pop, folk, klassisk – you name it. Enhver folkelig og elitær musikgenre er repræsenteret – og hvis du slet ikke bryder dig om musik? Jamen, så er der skam også en festival for dig. Gamle og velkendte etablerede navne som Northside, Roskilde, Distortion, Tinderbox, Copenhell, Smukfest, Copenhagen Jazz Festival og blevet suppleret med aktører som Bloom, Haven, Komos og Heartland for blot at nævne et par stykker af de nyeste skud på området.

Er der plads til alle de her festivaler? Givetvis ikke og nogle vil helt sikkert falde fra, men sådan er kulturens cyklus – alt har sin tid og nogen vil helt sikkert ikke klare det mere end et år eller to. Men i kampen for overlevelse på længere sigt handler det om at give festivalgængeren noget mere og andet end musik. I gamle dage ville vi hellere end gerne betale langt over 1000 kroner for at ligge en uge i et telt på en brakmark og se en håndfuld koncerter. Den går ikke længere. Det er åbenbart ikke længere en tilstrækkelig attraktiv vare for de krævende festivalkunder.

Nu skal der god mad til. Og snak. Masser af snak.

Beviset får du ved blot at kaste et enkelt blik på årets programmer for en række af de nye og såmænd også de mere etablerede festivaler. Ifølge dem kræver festivalfolket tilsyneladende rå mængder af gourmet-hotdogs med stenbiderrogn på en bund af Søren Wiuff-asparges og langttidshævet speltbrød rullet mellem lårene på en sønderjysk bagerjomfru. Eller en Geranium-fortolkning af en cowboytoast skyllet ned med en specialøl brygget på lige dele maltbyg og gammel festivalurin.

Dette kan man så vælge at fortære på græsset i Søndermarken til en snak om Steady State-teorien, elektromagnetisme eller en såkaldt ’trio-talk’ med titlen ”Du er dit eget økosystem” som den nye festival Bloom byder på. Eller du kan tage til Heartland ved Egeskov Slot og gasse dig på en halmballe i de lækre omgivelser mens du fordriver tiden med at lytte til modechef Mads Nørgaard og journalist Mark Simpson, der diskuterer maskulinitet i dag eller ’futurist’ Mette Sillesen i samtale med den amerikanske performancekunstner, feminist og indie porn-skuespiller Sadie Lune som sex i fremtiden.

Jo tak. Man kan i hvert fald ikke klage over udbuddet. Spørgsmålet er snarere om hvor mange kloge ord og økologiske produkter man kan proppe i sig, før man bare får for meget. Jeg glæder mig til at teste, hvor min grænse går.

Og så heldigvis stadig høre noget musik.