Kulturpris skubber til en åben dør

Både "Borgen" og "Forbrydelsen" har for længst bevist deres potentiale, men Kronprinsparrets pris kan få stor betydning for fremtidig dansk TV-dramatik, vurderer kommunikationsekspert.

Glade givere og modtagere af Kronprinsparrets Kulturpris - fra venstre Kronprinsen, Sidste Babett Knudsen, Adam Price, Sofie Gråbøl og kronprinsesse Mary, alle i stiveste puds i Operahuset i Sydney. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At vælge de to TV-serier "Borgen" og "Forbrydelsen" som modtagere af Kronprinsparrets Kulturpris er lidt som at skubbe til en dør, der allerede er åben. Det vurderer kreativ direktør Christian Have fra Have Kommunikation.

Formålet med prisen på 500.000 kroner, som blev uddelt til formiddag ved et storslået show i Operahuset i Sydney, er at hædre og synliggøre danske kunstnere med internationalt potentiale.

Og både "Borgen" og "Forbrydelsen" har for længst bevist deres potentiale og er blevet hit i en lang række lande, fra England, Tyskland og Schweiz til USA og Sydkorea, Afghanistan og Venezuela.

- Derfor er det svært at sige, hvor meget pristildelingen kommer til at betyde for de to serier, om den får en salgsmæssig betydning ud over den store udbredelse, serierne allerede har fået. For det er jo en succes, vi snakker om her, siger Christian Have.

Til gengæld er han ikke i tvivl om, at prisen og den opmærksomhed, den giver, kan få stor betydning for fremtidige TV-serier og for den position, dansk TV-dramatik er ved at få internationalt.

- Der ligger masser af spændende perspektiver her, hvis det område bliver endnu mere vitaliseret, både for skuespillere, musikere, produktion o.s.v., siger han.

- Danmark har opnået en unik placering på området. I forhold til vores lidenhed er det bemærkelsesværdigt, som Danmark har kunnet positionere sig de seneste år.

Ind under huden

I motivationen for at give Kulturprisen til de to TV-serier sagde Kronprinsparret bl.a.:

- "Borgen" og "Forbrydelsen" er to unikke danske tv-serier, der har leveret mere end blot spænding og dramatik. De folder hver især et særligt univers ud, der har bevæget sig ind under huden på ikke kun et dansk publikum, men også begejstret, bekymret og berørt langt ud over Danmarks grænser.

Ifølge Christian Have kan tildelingen af Kronprinsparrets Kulturpris ses som en understregning af TV-dramatikkens "indtogsmarch" på kulturens enemærker.

- Det afspejler en udvikling, hvor TV-dramatikken for alvor har overtaget en del af den storytelling og identitetsdannelse, der før i tiden var forbeholdt teatret og andre kunstarter, siger han.