Kulturministeren sætter fokus på børnenes egen musikudfoldelse

Kulturminister Mette Bock offentliggjorde mandag sin musikhandlingsplan for de kommende fire år. Af planens i alt 158 mio. kroner afsættes de 32 mio. til nye musikinitiativer for børn.

Ikke færre end 84 unge musikere fra Hvinningdalskolen i Silkeborg akkompagnerede, da kulturminister Mette Bock mandag offentliggjorde sin nye fireårs musikhandlingsplan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frank Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var til akkompagnement af ikke færre end 84 helt unge strygere fra 2. klasse på Hvinningdalskolen i Silkeborg, at kulturminister Mette Bock (LA) mandag morgen præsenterede sin musikhandlingsplan, der de kommende fire år fordeler i alt 158 mio. kroner til en række musikinitiativer.

Orkestret på Hvinningdalskolen er et af foreløbig ni skoleorkestre i det helt nystartede initiativ, OrkesterMester, et samarbejde mellem musikskoler, folkeskoler og DR SymfoniOrkestret. Og netop initiativer, hvor børn og unge selv prøver kræfter med musikken, er et vigtigt indsatsområde i musikhandlingsplanen, understreger Mette Bock.

»Vækstlag og elite, det er de to lag, som har været meget vigtige. For uden vækstlag får du aldrig elite. Desuden har den musikalske og kulturelle dannelse for børn været skubbet en lille smule til side i et par generationer, fordi vi har haft nogle problemer bl.a. i forhold til PISA-undersøgelserne. Men jeg mener slet ikke, man kan skille de to ting ad,« siger hun.

OrkesterMester blev sat i søen i dette skoleår takket være støtte fra Nordea-Fonden på 3,4 mio. kroner. Hertil lægger musikhandlingsplanen nu 10 mio. over de kommende fire år, og det giver ifølge projektleder Benedicte Christiansen mulighed for at iværksætte næste fase og invitere nye kommuner og nye skoler til at deltage.

Målet er ifølge OrkesterMesters hjemmeside at nå op på 85 nye skoleorkestre over en årrække.

»Men det er vigtigt ikke kun at tænke volumen, vi skal også tænke kvalitet, så vi sikrer, at børnene får den bedst mulige undervisning og oplevelse,« siger Benedicte Christiansen.

Inspiration fra Haarders tænketank

OrkesterMester er ifølge kulturministeren et af de konkrete tiltag, der er udløst af den Musikskoletænketank, som hendes forgænger, Bertel Haarder, nedsatte i sin musikhandlingsplan.

»Vi skal se på flere af tænketankens anbefalinger, men for mig at se er samarbejdet mellem musikskoler og folkeskoler noget af det allervigtigste, fordi vi kombinerer musikskolelærernes høje faglige niveau med det pædagogiske og praktiske, som folkeskolelærerne kan,« siger Mette Bock.

OrkesterMester er et af de nye initiativer i musikhandlingsplanen - her to glade strygere fra Hvinningdalskolen i Silkeborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frank Nielsen..

I alt 23 mio. kroner er i handlingsplanen øremærket til nye musikinitiativer for børn og unge. Udover OrkesterMester er det Levende Musik i Skolen og Strøm til Børn. Strøm til Børn.

Eliten tilgodeses i planen med i alt otte mio. kroner som et led i indsatsen Den Unge Kunstneriske Elite, som er en ordning for alle kunstarter. Ordningen har til formål at støtte nye navne med internationalt potentiale i en periode på to år.

Mette Bock, kulturminister

»Samarbejdet mellem musikskoler og folkeskoler noget af det allervigtigste, fordi vi kombinerer musikskolelærernes høje faglige niveau med det pædagogiske og praktiske, som folkeskolelærerne kan«


En række områder,  der har været med i tidligere musikhandlingsplaner, videreføres. Det gælder bl.a. honorarstøtten med 32.5 mio. kroner til flere end 150 spillesteder, så upcoming bands får mulighed for at udvikle og etablere sig. Også transportstøtteordningen videresføres med 18 mio. kroner de næste fire år, regionale spillesteder støttes med 24,4 mio. kroner og non profit-organisationen, Music Export Denmark, MXD, der arbejder med eksport af dansk professionel rytmisk musik, får 16 mio. kroner - under forudsætning af en egenfinansiering fra branchen på minimum 50 procent.

Mere musik ud over grænserne

Derudover er der som moget nyt afsat 250.000 kroner i 2019 til en Taskforce, der skal undersøge, hvordan det aktuelle momentum for dansk musik i udlandet udnyttes endnu bedre.

»Dansk musik er faktisk ret gode på internationalt niveau, men jeg tror, der ligger et stort uforløst potentiale, og vi vil gerne have nogen til at kigge lidt mere systematisk på, hvordan vi kan bringe mere dansk musik ud over grænserne,« siger Mette Bock.

En nyskabelse er også den merbevilling på 15 mio. kroner, som de fem landsdelsorkestre har fået i forbindelse med fiansloven for 2019. Pengene er øremærket til arbejdet med at række ud mod nye målgrupper.

»For at skabe legitimitet og opbakning omkring landsdelsorkestrene er det væsnetligt at få formidlet musikken bredt ud,« siger Mette Bock. »Mange af landsdelsorkestrene gør det faktisk rigtig fint allerede, men vi vil gerne give det et ekstra ekstra løft. Det er ikke nok at have dygtige landsdelsorkestre - vi skulle også gerne nå nye målgrupper og sørge for, at så mange som muligt får adgang til den klassiske musik.«

Børns egen musikudfoldelse er et vigtigt led i den nye musikhandlingsplan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frank Nielsen..