Kulturministeren har fyret Bo Nilsson

Efter »en dramatisk stor overskridelse« af Kunsthal Charlottenborgs budget blev stedets svenske direktør, Bo Nilsson, i går fyret af kulturminister Carina Christensen. Ifølge professor Bjørn Nørgaard er der tale om selvskabte plager, som daværende kulturminister Brian Mikkelsen godt kunne have undgået.

For godt to år siden blev svenske Bo Nilsson ansat for at modernisere Kunsthal Charlottenborg. Nu er han fyret på gråt papir efter manglende økonomisk styring og mistillid fra bestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Michael Bothager

Den omstridte direktør for Kunsthal Charlottenborg, svenske Bo Nilsson, blev i går fyret på gråt papir.

Det skete, efter at Kunsthal Charlottenborgs bestyrelse havde meddelt Kulturministeriet, at den ikke ser mulighed for, at samarbejdet med Bo Nilsson kan fortsætte.

Ifølge en pressemeddelelse fra Kulturministeriet hænger fyringen også sammen med Kunsthal Charlottenborgs økonomiske situation. »På grund af manglende økonomisk styring«, som det formuleres i pressemeddelelsen, tegner Charlottenborg til at give et underskud på 3,2 mio. kr. i 2008. Det svarer til 34 procent af årets bevilling. Underskuddet fik forleden Kulturministeriet til at overføre en nødbevilling på 2,3 mio. kr.

Opsparet frustration

Bag bestyrelsens indstilling til Kulturministeriet ligger flere måneders opsparet frustration og utilfredshed med Bo Nilssons dispositioner. Blandt andet har direktøren fået indrettet en gæstelejlighed i udstillingsbygningen, angiveligt uden at bestyrelsen på forhånd har godkendt beslutningen eller har fået adgang til at besigtige den. I pressemeddelsen fra Kulturministeriet siger kulturminister Carina Christensen (K), at hun finder det »overordentligt utilfredsstillende«, at en så alvorlig situation er opstået for Charlottenborg.

»Nu må der omgående ryddes op. Jeg tror stadig på visionen om Charlottenborg som international kunsthal. Stedet har et kæmpestort potentiale, og København har brug for det. Lige her og nu drejer det sig om at få rettet op på Charlottenborgs økonomi og få institutionen i gang igen. Den proces vil Kulturministeriet naturligvis fuldt ud støtte og bakke op på alle måder.«

Det var i går ikke muligt at træffe Carina Christensen for en uddybende kommentar.

Brian Mikkelsens skyld

Ifølge billedkunstneren, professor Bjørn Nørgaard, er det ikke spor underligt, at det er gået så galt.

»Det er daværende kulturminister Brian Mikkelsen, der har skabt problemet, fordi han i sin tid ikke lyttede til, hvad vi sagde,« siger Bjørn Nørgaard med henvisning til en rapport, som en arbejdsgruppe, som han var medlem af, afleverede til Brian Mikkelsen tilbage i september 2005. Arbejdsgruppen bestod, foruden af Bjørn Nørgaard, af formanden Karsten Ohrt, daværende direktør for Kunsthallen Brandts og nuværende direktør for Statens Museum for Kunst, og billedhuggeren og formand for Akademirådet Elisabeth Toubro.

»I rapporten sagde vi jo eftertrykkeligt, at Charlottenborg ikke egnede sig til at være kunsthal, og at det var bestyrelsen, der skulle udpege direktøren,« siger Bjørn Nørgaard:

»I stedet udpegede ministeren direktøren og erklærede, at Charlottenborg skulle være en kunsthal. Så man kan sige, at det her er selvskabte plager.«

Bjørn Nørgaard siger også, at når man skal opbygge en helt ny kunsthal på et sted som Charlottenborg, der tidligere har haft en helt anden profil, så koster det penge.

»Brian Mikkelsen burde have sørget for, at den, man ansatte, havde midlerne til at lave denne kunsthal,« mener Bjørn Nørgaard, der ikke tror, at Charlottenborg nogensinde bliver den moderne kunsthal, som Brian Mikkelsen ønskede sig.

Kunstnere vil tilbage

I kunstnersammenslutningen Grønningen ser man frem til, at man nu igen kan bruge Charlottenborg som udstillingssted, sådan som man har gjort det i årtier. Muligheden hang ellers i en tynd tråd. Ifølge formanden, billedkunstneren Peter Bonnén, lykkedes det aldrig at få et bekræftende svar fra Bo Nilsson om, at man kunne vende tilbage i 2009.

Jens Peter Kellermann fra kunstnersammenslutningen Corner har også været ked af udsigten til, at Corner ikke længere kunne bruge Charlottenborg.

»Vi vil gerne tilbage igen,« siger han.

Formanden for Charlottenborgs bestyrelse, Sys Hindsbo, siger:

»Jeg er lettet over, at det nu er sket. Og jeg tror egentlig også, at det må være en lettelse for Bo at komme ud af. Vi havde alle forestillet os, at det skulle ende sådan, men vi har hele tiden tænkt, at det skulle gå så lempeligt som muligt.«

Bestyrelsen er fra flere sider blevet kritiseret for ikke at have levet op til sit ansvar og gribe ind over for det voksende underskud. Hertil siger Sys Hindsbo:

»Jeg synes, vi har gjort, hvad man kan forvente af en ansvarlig bestyrelse. Vi begyndte jo den her nedtælling, straks vi fandt ud af, hvor skidt det stod til med økonomien.«

På spørgsmålet om, hvorvidt Bo Nilsson har kunnet indfri ambitionerne med de penge, der var til rådighed, siger Sys Hindsbo:

»Det mener jeg faktisk ikke. Alt i alt har det været en meget svær rolle for ham med den nye konstruktion.«

Berlingske Tidende erfarer, at nuværende kurator Maria Gadegaard vil indtræde som konstitueret leder af Kunsthal Charlottenborg indtil en ny direktør er fundet, men hun ønsker endnu ikke selv at udtale sig om muligheden.

»Der er ingen afklaring, så det har jeg ikke lyst til at kommentere endnu,« siger Maria Gadegaard.

Det var i går ikke muligt at træffe Bo Nilsson for en kommentar. Daværende kulturminister, nuværende justitsminister Brian Mikkelsen henviser alle spørgsmål til den nuværende kulturminister.