Kulturministeren: »Alle er utilfredse med museums­støtten«

Kulturminister Mette Bock vil ændre udskældt museumsstøtte og give plads til flere statsstøttede museer. Men skal pengene tages fra Louisiana og Arken, sådan som Dansk Folkeparti foreslår?

Kunstmuseet Arken i Ishøj. Foto: Jeppe Michael Jensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg kan ikke se, hvorfor man skal straffe succesfulde museer på internationalt niveau for rent faktisk at kunne tjene penge selv.«

Sådan lyder det fra museumsdirektør Keld Grinder-Hansen fra det historiske oplevelsescenter Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk som reaktion på, at Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, igen er på banen i forhold til to af Danmarks store, moderne kunstmuseer, Louisiana i Humlebæk og Arken i Ishøj.

Ifølge Alex Ahrendtsen bør reglerne for den statslige støtte til landets op mod 100 statsanerkendte museer ændres til en ny og mere »objektiv og gennemsigtig« model med en politisk omprioritering af midlerne, så færre penge går til moderne kunstmuseer som Louisiana og Arken og flere til kulturhistoriske museer - især dem uden for hovedstaden.

»I dag er det meget tilfældigt, hvor meget de enkelte museer får i statsstøtte. Det skyldes især kommunalreformen fra 2007, hvor man nedlagde amterne, og staten overtog amternes fordeling af tilskud til museerne. Derfor er der nogle, der får helt vildt meget, og andre, der får meget lidt, uden at der er nogen objektivitet ind over,« siger Alex Ahrendtsen.

Ordføreren ønsker desuden, at en ny støttestruktur skal gøre det muligt for nye museer at blive statsanerkendte.

»I dag er der tale om en lukket kreds,« siger Alex Ahrendtsen. »Det skal være muligt for dygtige, innovative museer at komme ind, eksempelvis Forstadsmuseet. Hvis dette skal kunne lade sig gøre, kræver det, at nogen afgiver noget, for vi finder ikke flere penge til museumsområdet. Det bliver en omprioritering af eksisterende midler, og her forventer jeg, at Louisiana og Arken, som modtager store statslige tilskud, er solidariske.«

Keld Grinder-Hansen har arbejdet mere end 25 år i museumsverden, og han er enig med Alex Ahrendtsen i, at det er nødvendigt med en anden måde at fordele statsstøtten på.

»Det system, vi har nu, bygger på nogle historiske grunde og en stor del af vilkårlighed. Man er nødt til at se på, hvilke kriterier der skal til for at blive statsstøttet, og få et system hvor det ikke er sådan, at har man først én gang været heldig, er man sikret fremover, mens nye museer så ikke kan komme i betragtning,« siger Keld Grinder-Hansen.

»Hvis der skal være plads til at tage nye museer ind som statsanerkendte, må man tage andre, som ikke virker så relevante, ud,« siger han:

»Der er en del museer, som ikke har kendt deres besøgelsestid, som er alt for usynlige i det offentlige rum, og som ikke leverer nutidsrelevant formidling, som interesserer.«

Keld Grinder-Hansen ser dog ingen grund til, at pengene til at optage nye museer i ordningen skal tages fra moderne kunstmuseer som Louisiana og Arken.

»For mig handler det ikke om en omfordeling af midler fra kunstmuseer til kulturhistoriske museer. Og det er heller ikke så meget et spørgsmål om, at det er de store museer i København eller Aarhus, der får alle pengene. Der er også stor forskel på provinsmuseerne indbyrdes. Så det er mere et spørgsmål om, at der har rådet et tilfældighedsprincip, som vi skal gøre op med.«

Det er tredje gang på få år, at Alex Ahrendtsen og Dandk Folkeparti har bragt museumsstøtten på banen. Første gang over for daværende kulturminister Marianne Jelved (R) i 2013, så Bertel Haarder (V) i 2015 og nu Liberal Alliances Mette Bock, som allerede har givet udtryk for, at en ændring af tilskudssystemet til museerne står højt på hendes dagsorden. Men som også betragter emnet som lidt af en gordisk knude.

»Jeg har selv været ordfører på området, og ordførerne fra stort set alle partier er enige om, at den måde, man  i dag fordeler museumstilskuddene på, er utilfredsstillende for alle,« siger hun.

»Den er for tilfældig, for uigennemskuelig, og der er ikke noget råderum i forhold til nye initiativer, så systemet kommer til at virke utroligt stift. Alle er enige om, at der er brug for at gøre noget. Men lige så snart, diskussionen bliver konkret, og der kommer forslag om, at nogle museer skal have mindre, for at andre kan få mere, er der altid nogen, der har gode argumenter for, at lige netop det museum må det ikke gå ud over. Derfor er debatten gået i stå rigtig mange gange.«

Det får nu ministeren til at se sig om efter nogen udefra, der kan hugge den gordiske knude over.

»Jeg håber at finde en lille gruppe af mennesker med tilstrækkelig museumsfaglig integritet til at løfte sig op, og som hen over sommeren kan udarbejde et oplæg med to eller tre gennemtænkte scenarier, så vi har noget at tage stilling til til efteråret,« siger hun og understreger, at det endnu kun er en »strøtanke«.

»Der er hverken nedsat udvalg eller formuleret kommissorium endnu. Men noget skal vi gøre. For alle er utilfredse med den måde, det fungerer på nu,« siger Mette Bock.