Kulturminister sender forlag til forhandlingsbordet

Kulturminister Mette Bock giver forlag og biblioteker et år til at finde en løsning på, hvordan alle danske e-bøger kan stå til rådighed for udlån. "Jeg har tillid til at parterne ved bedst, og jeg er sikker på at både forfattere, forlag og biblioteker har en interesse i løse det her," siger Mette Bock

PLUS-historie. Fremover skal forfattere belønnes, når bibliotekerne udlåner digitale bøger, mener regeringen. Forslaget løser ikke i sig selv konflikt om udlån af e-bøger. (se Ritzau historie 051600) - -E-bog læsning på Ipad. Tablet. E-bog. eReolen. eReolen.dk. Internet. Modelfotos. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Forlag og biblioteker får et år til at løse problemerne omkring udlån af e-bøger. Herefter vil Kulturministeren overveje at gribe ind for at sørge for at alle danske e-bøger kan udlånes på biblioteket.
Sådan lød udmeldingen i dag, da Mette Bock (LA) var kaldt i samråd for at forklare, om hun vil tvinge forlag og forfattere til at stille deres bøger til rådighed via E-reolen. Samrådet var indkaldt af Socialdemokraternes Mogens Jensen, der med en ny afgørelse fra EU-domstolen i ryggen opfordrede Mette Bock til at gribe ind i den verserende konflikt.

»Der udkommer 15.000 danske e-bøger hvert år, men lige nu er der kun ca 6000 af dem, der bliver udlånt,« udtaler Mogens Jensen, der mener, at det »vil være til glæde og gavn for rigtig mange mennesker, hvis der er lige mulighed for at låne fysiske bøger og digitale bøger«.

Men Mette Bock vil ikke gribe ind. Ikke endnu, i hvert fald.

»Jeg har tillid til at parterne ved bedst, og jeg er sikker på at både forfattere, forlag og biblioteker har en interessse i løse det her. Det kan være, at jeg er for naiv, men der har jeg så sagt, at jeg gerne vil gribe ind, hvis der ikke er sket noget til næste år«.

Udmeldingen undrer både Mogens Jensen og Carsten Kudsk (DF), der ikke forstår, hvorfor konflikten skal vare endnu et år.
»Et år er mange lang tid at sidde i skyttegravene - især hvis det viser sig at parterne ikke kan blive enige,« siger Carsten Kudsk, der ligesom Mogens Jensen gerne vil sørge for at danske e-bøger kommer hurtigst muligt tilbage på biblioteket efter snart tre års pause.

Der har længe været ballade om E-reolen, som er den platform, bibliotekerne benytter til udlån af digitale bøger. Siden 2014 har portalen kun haft mulighed for at udlåne en mindre del af de danske værker, da flere forlag - som blandt andet Gyldendal - har trukket sig fra samarbejdet med den begrundelse, at salget af e-bøger stadig ikke har nået at vokse sig stort og man derved vænner danskerne til at digital litteratur kan fåes gratis.

Samtidig mangler man at forhandle sig frem til en ordentlig aflønning af både forlag og forfattere. Det er feks ikke afgjort om en bog kun skal kunne udlånes et bestemt antal gange, før den skal være spærret for udlån.

Af samme grund glæder Gyldendals direktør, Elisabeth Fogtdal Nøjgaard, sig over, at Mette Bock vil vente med at gribe ind.

»Jeg er glad for at ministeren har forståelse for, at det er parterne selv, der bedst ved, hvordan man finder robuste løsninger til et umodent marked,« siger Elisabeth Fogtdal Nøjgaard, der dog ikke vil love, at man kan finde en løsning indenfor et år.

»Men det håber jeg da. Vores holdning har hele tiden været, at der skal være et digitalt bog-tilbud til de læsere, der vil have det,« slutter Elisabeth Fogtdal Nøjgaard.