Kulturmagasin bag demonstrationen »Jeg er JP«

Forfattere, mediefolk og debattører deltager i en støttedemonstration fredag foran JP/Politikens Hus. »Jeg tror, at medarbejderne vil tænke, at det er på tide med opbakning,« siger en af arrangørerne.

JP Politikens Hus på Rådhuspladsen i København. Foto: Brian Bergmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt andre mellemøsteksperten Naser Khader, Radio24Syvs programchef, Mads Brügger, og forfatterne Hassan Preisler og Benn Q. Holm har bebudet, at de deltager i en støttedemonstration foran Jyllands-Posten (JP)/Politikens Hus på Rådhuspladsen i København fredag klokken 14.

Det er det kun tre måneder gamle kulturmagasin Doxa, som står bag demonstrationen, hvor deltagere vil bære T-shirts med teksten »Jeg er JP«.

Anledningen til støttedemonstrationen er den terror mod det franske satiriske ugeblad Charlie Hebdo, som i sidste uge kostede 12 mennesker livet. Terroren, som i søndags førte til en stor demonstration i Paris under parolen »Je suis Charlie« (Jeg er Charlie), peger ifølge Doxas chefredaktør, Lasse Marker, tilbage mod Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og den efterfølgende krise i 2005.

»Jyllands-Posten har alt for længe stået alene i kampen for basale, publicistiske rettigheder. Derfor har vi valgt at starte kampagnen,« skriver Doxas chefredaktion på magasinets hjemmeside, magasinetdoxa.dk.

»Vi var et af de første medier der sagde, »Vi er ikke Charlie«, fordi vi ikke tør gøre det samme som Charlie Hebdo, som genoptrykte JPs Muhammed-tegninger i 2006. Til gengæld vil vi godt sige, at »Vi er JP«, og det skyldes, at Jyllands-Postens udlandsredaktør, Flemming Rose, i søndags i DR2 Deadline spurgte, hvor opbakningen til JP har været? Hvorfor er der ikke nogen, som har gået med T-shirts med teksten »Vi er JP«? Kommentatoren Anders Jerichow skrev i Politiken, at man ikke kan sige »Jeg er Charlie« og samtidig tage afstand fra Muhammed-tegningerne. Doxa er kun tre måneder gammelt, og vi tænker bedre sent end aldrig, og derfor laver vi demonstrationen,« siger Lasse Marker.

Ønsker ikke at blive centrum i ny konflikt

Jyllands-Posten har i forbindelse med terroren i Paris valgt ikke at vise Charlie Hebdos tegninger, sådan som andre danske medier har gjort, fordi man ikke ønsker at blive centrum i en ny konflikt. Lasse Marker tror ikke, at man med »Vi er JP«-kampagnen risikerer at skabe en ny konflikt med JP i centrum.

»Min oplevelse er, at JP vil tage positivt imod det her. Jeg mener også, at der er krig – angrebet er sat ind, og man puster ikke til ilden ved at lave denne her aktion,« siger Lasse Marker.

Han mener heller ikke, at aktionen vil skabe nervøsitet blandt JPs ansatte, der i flere år har måttet leve med omfattende sikkerhedsforanstaltninger.

»Jeg tror ikke, at de bliver nervøse ved at se, at vi står med nogle T-shirts med teksten »Jeg er JP«. De vil snarere tænke, at det er på tide med noget opbakning. Det er ikke os, men terroren i Paris, der gør dem nervøse,« siger Lasse Marker.

Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jørn Mikkelsen, tager positivt imod demonstrationen.

»Det er altid dejligt at blive bakket op, men det er også vigtigt at sige, at vi ikke har noget med demonstrationen at gøre. En avis skal ikke engagere sig i en demonstration, men koncentrere sig om at dække verden,« siger Jørn Mikkelsen, som ikke vil kommentere, om demonstrationen kan gøre JP til centrum i en ny konflikt.

»Det har jeg ikke nogen holdning til, fordi det ligger uden for min indflydelse,« siger Jørn Mikkelsen.