Kulturkommentar: Her er ti bud til en genåbning af en ordentlig tone på nettet

Lad os få en genåbning af etiketten på internettet. Tonen herhjemme er blevet hårdere end tidligere, og god har den aldrig været, skriver Kresten Schultz-Jørgensen.

Den sure e-mail eller den aggressive kommentar i en Facebook-tråd kan måske føles tilfredsstillende i momentet. Men den flytter ingenting og slet ikke modparten, skriver Kresten Schultz-Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Idiot, spade og dumme kælling. Danskerne har sluppet håndbremsen. Forleden lukkede Ekstra Bladet for kommentarsporet på Nationen, fordi kommentarerne blev mere og mere hadefulde, racistiske og sexistiske. Man ser det for sig.

Så ja tak til en genåbning af netetiketten. Socialt samspil har altid været komplekst. På nettet er det endnu sværere, fordi vi ikke har den information, vi plejer at trække på: kropssprog og øjeblikkets stemning.

Jeg iler med ti bud, der ikke handler om, hvorvidt man fremstår interessant eller snarere narcissistisk og irriterende. De handler om høflighed, en smule af den verbale olie, der jo får næsten al menneskelig interaktion til at glide lidt nemmere. Nogle vil sige, at det er folkeskolens eller regeringens opgave. Jeg satser på en genåbning i etaper, hvor vi hver især arbejder os udad fra et egocentrisk midtpunkt. Det starter med én selv.

To formål er afgørende. For det første: kvaliteten af det, man siger. Om det sagde allerede de gamle grækere en del. Tænker man logisk? Har man fakta på plads? Og giver man plads til en vis tvivl på egne vegne? Ellers tier man stille.

For det andet: tonen. Ifølge sociologen Goffman afhænger succes i kommunikation af, at alle parter kan opretholde en vis værdighed. Vi hverken kan eller skal være enige. Men uden respekt lykkes ingenting.

Så her er en genåbning på egne vegne.

1. Skriv aldrig noget online, som jeg ikke ville sige ansigt til ansigt. Nogle forveksler ytringsfrihed med en ret til at skrive hvad som helst. Trusler, injurier, bagvaskelse. Men en sådan ret har jeg ikke, hverken juridisk eller moralsk.

2. Vis respekt for andre. Den sure e-mail eller den aggressive kommentar i en Facebook-tråd kan måske føles tilfredsstillende i momentet. Men den flytter ingenting og slet ikke modparten.

3. Vær klar over, at andre læser med. Ville jeg måske stå på et trafikeret torv og råbe ad et menneske, jeg lige har mødt?

4. Drop ironien over for fremmede. Medmindre man kender sin modtager virkelig godt, går det næsten altid galt med sarkasme. Eller rettere: Det går altid galt.

5. Hæng ikke andre ud. Det har aldrig været god stil at bagtale andre, og det fungerer slet ikke på et åbent internet.

6. Sig undskyld, når jeg har lavet en fejl.

7. Og tilgiv andre deres fejl. Det står i Biblen, Matthæus 6:12, og det virker stadig.

8. Brug smileyer (nogle gange). Det kan faktisk være rigtigt hjælpsomt at påpege, når man siger noget med et glimt i øjet.

9. Vær klar over, at det, vi skriver, altid findes. Man tænker jo, at ens kommentar drukner i malstrømmen. Men den findes, og selv hvis man sletter den, har Facebook stadig en fil med kommentaren.

10. Drop sprogpolitiet. Ville jeg rette andres udtale under et middagsselskab? Nej, vel? Så hold op med at påpege andres stavefejl. De lærer det nok. Eller de lærer det aldrig. Men jeg skal ikke opdrage på andre voksne mennesker.

Undskyld, og i stor ærbødighed.