Kulturkommentar: Evnen til at fordybe sig er svær at udvikle, når notifikationer uden ophør bimler ind

Til Bob Dylans koncert er det forbudt at have mobiltelefon med, fordi publikum ellers ikke kan koncentrere sig om koncerten. Det kan vi andre lære af, skriver Morten Hesseldahl i denne kulturkommentar.

Morten Hesseldahl er direktør for forlaget Gyldendal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Undersøgelse på undersøgelse har de seneste mange år dokumenteret, at det står skidt til med trivslen blandt danske unge. Ikke bare som et coronafænomen, men som noget langt mere omfattende.

Hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand mellem 16-24 år rapporterer om dårligt mentalt helbred, og over halvdelen (52 procent) af de unge kvinder oplever at være stressede. Hver fjerde unge kvinde har tegn på ensomhed mod 12 procent blandt danskerne generelt, mens hver anden danske kvinde under 19 har været i psykologbehandling.

Hvis det ikke bare er klynk og diagnoseoverbud, så er det katastrofalt. Og klynk er det næppe.

Et eller andet i tiden presser de unge. Måske at de faglige krav, der førhen var klart aflæselige i form af karakterer og eksamener, er blevet mindre tydelige, mens de uformelle krav, anerkendelsen og jagten på likes på de sociale medier spiller en alt for stor rolle.

Man føler sig åbenbart aldrig god nok, og de sammenhænge, der kunne tilbyde accept og selvforglemmelse i form af fællesskaber, dér hvor man lader sig optage af noget, der er større end én selv, fravælges for i stedet at kaste sig ud i kongedisciplinen: selviscenesættelse.

Fravælgelsen af fællesskaber virker som en sikker vej til mistrivsel, men det gør fravalg af fordybelse også. Altså bestræbelsen på at koncentrere sig om at sanse, opleve, læse, lære, lytte og være til stede i mere end bare et splitsekund.

Den evne er svær at udvikle, når notifikationer uden ophør bimler ind. I USA tjekker en gennemsnitlig mobilbruger sin mobil 262 gange dagligt, og samme tendens ser man herhjemme. Ikke bare blandt unge, men blandt alle.

Det forklarer muligvis efterspørgslen på kurser i mindfulness, meditation og indre ro, ligesom det formentlig også er forklaringen på, at adfærden ved større arrangementer åbenbart har brug for at blive korrigeret.

Den 30. september besøger Bob Dylan Danmark med sin »The Rough and Rowdy Ways World Tour«. Her vil man kunne forvente en skramlet og kun let genkendelig udgave af bagkataloget og en forsanger, der ikke udveksler mange høfligheder med sit ellers hengivne publikum.

Det bliver formentlig en stor oplevelse ligesom sidste gang, han var forbi. Og ligesom sidst bryder han sig heller ikke denne gang om mobiltelefoner i salen.

Bob Dylan-lejren er ifølge Ekstra Bladet (12.7.22) klar i mælet:

»Efter at have skabt denne telefonfri oplevelse på de seneste turneer tror vi, at det skaber bedre oplevelser for alle tilstedeværende. Vores øjne åbner sig lidt mere, og vores sanser er lidt skarpere, når vi mister den teknologiske krykke, vi har vænnet os til. Og nej, det er ikke til forhandling.«

Et vigtigt budskab til de unge (og deres forældre), der lige nu spilder vigtige år, hvor de kunne have dyrket fællesskaberne, udviklet evnen til fordybelse eller slået et smut forbi Royal Arena for at lytte til Bob Dylan – uden at være optaget af andet end at være til stede.