Kulturgrillen: Ulla Tofte om blandt andet nudisme, havearbejde og jazz

Sommeren er over os, og er der nogen bedre anledning til at få kulturfolkets syn på livets store og små spørgsmål? I dag: Ulla Tofte, direktør på M/S Søfartsmuseet i Helsingør.

Selfie af Ulla Tofte Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan har du det med ...

... nudisme?

Jeg har aldrig selv været nudist, men jeg er fascineret af folk, der dyrker det, og den historie, der er omkring fænomenet. Siden før Første Verdenskrig var en række danske kunstnere optaget af det, og der var blandt andet en hel koloni på Røsnæs, hvor de løb nøgne rundt i solen. Da jeg var barn i 1970erne, var mine forældre frigjorte og badede nøgne. Jeg syntes til gengæld, at det var drøjt at være en 13-årig med spirende bryster og blive hånet for sin badedragt af dem, der galopperede rundt på stranden uden en trævl. De troede, at de kunne frigøre mig til nøgenhed, men faktisk førte det til, at jeg blev mere snerpet som voksen. Jeg har engang arrangeret et nøgenforedrag med Sten Hegeler, hvor alle skulle være nøgne. Det var et kæmpetilløbsstykke, men jeg blev selv stående i døren og beholdt tøjet på.

... campister?

Da jeg var barn, tog vi på telttur, men det var sådan et gammeldags spejdertelt. Jeg ville så gerne, at familien fik en campingvogn eller i det mindste et villatelt. Jeg drømmer stadig om campingvogn, men har i stedet investeret i et gulbrunt villatelt, som vi sætter op i haven, så børnene kan lege i det. Det er pudsigt med villatelte, at de tydeligvis er designet ud fra en forestilling om, at de voksne kan dyrke deres intime privatliv i deres separate sovekabine. Men som de fleste godt ved, er det en illusion, for man kan høre alt, hvad der foregår. Så for mig er villateltet et slags symbol på borgerskabets selvbedrag om pænhed og facader, samtidig med at det viser en konflikt mellem drømmen om det frie liv og opretholdelsen af et hjem. Men ungerne elsker at lege i det. Vi burde gå all in og købe den campingvogn.

... havearbejde?

Vi har sommerhus med naturgrund, hvilket ikke er ensbetydende med, at den ikke skal passes – tværtimod. Meget af tiden går eksempelvis med at holde forkerte græsarter ude af plænen. Vi vil heller ikke have tidsler, men gerne bynke. Ikke kvikgræs, men gerne nikkende kobjælde. Der skal være »naturlige stier«, men ikke anlagte stier. Det er udfordringen, og jeg er helt klar over, at det er en særlig slags natursnobberi. Det er en måde at foregøgle, at man bevarer den rigtige natur, som sikkert har rod i et kulturradikalt syn på det naturlige. Jeg er nok påvirket af at have læst Politikens håndbog om haver fra 1950erne, hvor der er tegninger af den »rigtige« fritidsgrund – og den forkerte, hvor det forkerte ligner en velordnet og småborgerlig kolonihave eller villahave.

... jazz?

Det bedste ved at have en naturgrund er at sidde om aftenen med Gerry Mulligan på anlægget. Så sidder man og kigger ud over den bølgende naturgræsplæne og forestiller sig, at man sidder på et engdrag på prærien i USA, samtidig med at den intellektuelle jazz fra slutningen af 1950erne understøtter ens selvbillede som tænksom intellektuel. Så er sommeren perfekt! Ungerne leger i det kitschet-farvede villatelt, mens man sidder og bekræfter sig selv i sin identitet. Jeg har altid holdt af jazz og har giftet mig med en stor jazzelsker, såradioen er stillet permanent ind på P8-jazz.