Kulturforhandlingerne er flyttet til Finansministeriet: »Der er stadig udfordringer, der skal løses«

Forhandlingerne om en redningspakke til kulturlivet er flyttet til Finansministeriet. »Da det har vist sig nærmest umuligt at adskille kortsigtede og langsigtede behov, har vi valgt at forankre forhandlingerne i Finansministeriet,« oplyser kulturministeren.

»Da det har vist sig nærmest umuligt at adskille kortsigtede og langsigtede behov, har vi valgt at forankre forhandlingerne i Finansministeriet i forbindelse med revisionen af de brede hjælpepakker – det gælder bl.a. udvidelsen af kompensationsordningen for arrangører og eventuelt yderligere tiltag på kulturområdet,« lyder det fra kulturminister Joy Mogensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturforhandlingerne blevet flyttet til Finansministeriet. Det sker, efter at det tirsdag kom frem, at et flertal i Folketinget er blevet enige om en 140 mio. stor hjælpepakke til teatre og museer.

Det kunne Berlingske fortælle tidligere torsdag. Nu bekræfter kulturminister Joy Mogensen (S) flytningen i et opslag, hun har delt på Facebook. I opslaget beskriver hun, at der efter forbuddet mod store arrangementer, der fortsætter indtil september, »tegner sig en ny situation«.

Joy Mogensen

»Da det har vist sig nærmest umuligt at adskille kortsigtede og langsigtede behov, har vi valgt at forankre forhandlingerne i Finansministeriet.«


»For der er stadig udfordringer, der skal løses. Det gælder også de akutte behov, som jeg har vendt med kulturordførerne. Da det har vist sig nærmest umuligt at adskille kortsigtede og langsigtede behov, har vi valgt at forankre forhandlingerne i Finansministeriet i forbindelse med revisionen af de brede hjælpepakker – det gælder bl.a. udvidelsen af kompensationsordningen for arrangører og eventuelt yderligere tiltag på kulturområdet. Regeringen vil indkalde partierne til drøftelser om hjælpepakkerne,« skriver hun.

Det sker efter, at et bredt flertal af Folketingets partier for to uger siden udtrykte ønske om, at forhandlingerne om støtte til kulturlivet blev rykket til et tungere ministerium – enten Finansministeriet eller Erhvervsministeriet. Det skete efter kritik af, at kulturminister Joy Mogensen ikke på daværende tidspunkt havde et tilstrækkeligt stort økonomisk mandat til at hjælpe det nødlidende kulturliv.

Også tirsdag blev der efterlyst et tungere mandat fra Joy Mogensens side.

»Vi skal bruge et seriøst økonomisk mandat fra kulturministerens side, for ellers vil det her trække ud, og så kan festivalerne ikke overleve. Forhandlingerne går generelt for langsomt, og jeg forventer, at vi taler om det her i aften,« sagde kulturordfører Birgitte Bergman (K) til Berlingske oven på aflysningen af sommerens festivaler.

Dansk Folkepartis kulturordfører, Pernille Bendixen, var enig i, at der skal handles øjeblikkeligt, fortalte hun til Berlingske.

»Forhandlingerne er generelt gået for langsomt, og vi kan ikke blive ved med at træde vande. Forbuddet mod store forsamlinger blev rykket i går. Men vi ordførere har hørt fra markeder og festivaler og forlystelsesparker de seneste tre uger. Nu skal vi have noget på bordet, der eksempelvis kan kompensere for tabte indtægter i form af billettab,« sagde hun.

Sikkerhedsnet til kulturen

Joy Mogensen gør i den forlængelse status over, hvor langt hun er kommet med de kulturforhandlinger, der tidligere har medført, at hun er løbet ind i en byge af kritik.

»I de seneste uger har vi i fællesskab fået spændt et ekstra sikkerhedsnet ud under kulturen og foreningslivet i Danmark. Vi har sikret, at kulturen er blevet en central del af regeringens hjælpepakker, og samtidig har vi iværksat en lang række ekstra tiltag, der holder hånden under kulturlivet og idrætten i perioden, hvor Danmark er lukket ned,« skriver hun og fortæller, at tiltagene løber til og med 8. juni.

Ikke alle huller er lappet

Men der er stadig huller, der skal lappes. Ifølge Berlingskes oplysninger mangler der en såkaldt »arrangementspulje«, der skal dække tabte indtægter fra eksempelvis festivaler og markeder, der er blevet aflyst til og med august. Desuden er det stadig uvist, hvad der skal ske med de selvejende kulturinstitutioner, som ikke modtager hjælp gennem de nuværende hjælpepakker, på grund af at de får størstedelen af deres indtjening gennem entreindtægter.

I Facebook-opslaget adresserer Joy Mogensen selv, at nogle aktører i kulturlivet stadig mangler hjælp.

»Der er stadig aktører på kulturområdet, som har brug for ekstra hjælp. Til maj vil ordførerne og jeg følge op og evaluere på de tiltag, vi allerede har iværksat,« skriver Joy Mogensen.