Kulturens folkemøde på Mors

Inspireret af Folkemødet på Bornholm skal Kulturmødet på Mors sætte fokus på kulturens udfordringer i hele Danmark, men også gerne skabe positiv opmærksomhed om det nordjyske.

Forfatter Jens Smærup Søren, her fotograferet i Nykøbing Mors, er blandt det i lokallivet, som Morsø Kommunes borgmester gerne vil vise frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har dansk kulturliv brug for et topmøde på Mors?

Eller handler det – når Morsø Kommune og Region Nordjylland fra på torsdag til og med søndag inviterer til »Kulturmøde på Mors« med debat om kunstens og kulturens rolle i Danmark – snarere om, at nordjyderne har skævet misundeligt til den opmærksomhed, Folkemødet de seneste tre år har givet kollegerne på Bornholm og tænkt: »So ein Ding müssen wir auch haben«?

»Ideen er kommet på baggrund af Folkemødet på Bornholm. Nogle har foreslået, at det skulle flyttes til Mors, men nu har Bornholm fået den idé, og så skal det ikke flyttes. Men her i Nordjylland har vi jo i forvejen fokus på kunst og kultur, og så har det langsomt udviklet sig,« siger Morsø Kommunes borgmester, Lauge Larsen (S).

Han indrømmer gerne, at han håber, Kulturmødet kan bidrage til at afhjælpe »lidt af det dårlige image, vi har fået – med udkantsdanmark og sociale nomader og om at være lidt nedslidt,« som han udtrykker det.

»Jeg er glad for, at folk nu kan komme og se, at sådan er virkeligheden ikke. Vi har en fantastisk smuk natur og en masse gode ting at vise frem, f.eks. Limfjordsteatret og Musikværket. Og vi har en masse kunstnere, forfatteren Jens Smærup Sørensen, billedhuggeren Erik Heide og fotografen Kirsten Klein.«

Selvforståelse

Spørger man Aalborg Teaters direktør, Morten Kirkskov, hvad han forventer af Kulturmødet, kommer det lokale også ind som første prioritet:

»Jeg tror, vi kan skabe en anden selvforståelse af, hvad kultur er, og hvad kultur, der er produceret her i området, kan,« siger han.

»Alene det, at arrangementet bliver holdt i Nordjylland, vil give en bevidsthed om, at ting lige så godt kan foregå her som i København eller Aarhus.«

Når det er sagt, håber han også, at Kulturmødet i det hele taget formår at sætte fokus på kulturen på samme måde som Folkemødet på Bornholm har fået sat fokus på demokratiet og det politiske liv.

»Det ville være fantastisk, hvis et kulturmøde kunne øge bevidstheden om kultur som noget, vi skal investere i. Og ikke bare noget med, at nåh-ja, man kan da godt gå i teatret en gang imellem eller læse en bog ... At kultur i højere grad bliver noget, man forholder sig til og tager stilling til som en vigtig del af livet,« siger han.

Det er borgmester Larsen helt enig i:

»Jeg kan godt savne, at kulturen en gang imellem var lidt mere provokerende,« siger han. »Rindal (lagerforvalter Peter Rindal, som i 1965 gik forrest i en folkelig protest mod oprettelsen af Statens Kunstfond, red.) – som jeg slet ikke støtter – fik i hvert fald sat kulturen til debat. Og det, tror jeg egentlig, kulturen vandt ved. Kulturen har godt af at blive diskuteret – om det er kejserens nye klæder eller hvad.«

Samtale

Og der bliver rig lejlighed til at diskutere kultur ved de i alt syv debatter, der på forhånd er planlagt med Clement Kjersgaard, Adrian Hughes og Christian Have som moderatorer og med en række prominente debattører inden for kunst, kultur, erhverv og politik omkring bordet – bl.a. kulturminister Marianne Jelved (R), musiker Thomas Blachman, forfatter og filminstruktør Jørgen Leth, DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen og forfatter Knud Romer.

Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, er én af de politikere, der tager turen til Mors for at deltage i debatten.

»Jeg synes, det er en god idé at samle kulturens folk,« siger han.

»Nu samler vi jo alle politikerne på Bornholm hvert år, der er masser af sommermøder rundt omkring, og f.eks. undervisningssektoren har sit årlige Sorø-møde. Men der findes ikke noget tilsvarende for kulturen.«

Han håber, at Kulturmødet – i modsætning til Folkemødet på Bornholm, som han kalder en »politisk festival« – vil blive præget af samtale og dialog.

»Det skal ikke bare være politikerne, der taler til folket. Jeg håber meget, at vi på Mors kan få den kvalificerede samtale i stedet for bare politiske udmeldinger. Kulturmødet må også gerne gøre os politikere klogere på hele kulturlivet, både stort og småt,« siger han og tilføjer:

»Kulturministeriet er jo meget vendt mod det københavnske. Jeg håber, vi på Kulturmødet kan få blikket rettet mod resten af landet, al den spændende kultur i bred forstand, der foregår også i Jylland og på Fyn. At vi kan få en lidt mere principiel diskussion af, hvad kultur er, og hvad den skal. Og hvorfor vi overhovedet skal have en kulturpolitik i Danmark.«

Berlingskes kulturredaktør, Jesper Beinov, deltager i Kulturmødet og skriver dagligt fra debatten og begivenhederne.