Kulturen sætter en krog i udsatte unge

Bikubenfonden skyder seks mio. kroner i AskovFondens projekt Kbh+, der i samarbejde med kultur- og erhvervsliv skal få udsatte unge ud af isolation og i gang med uddannelse og arbejde.

AskovFondens Kbh+ i Ragnhildgade på Østerbro holder åbent hver dag fra kl. 10-22 og er dermed, understreger direktør Helle Øbo, et tilbud også til dem, der ingen steder har at gå hen, når alle andre går hjem til familien. Foto: Casper Nørgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturprojekter for udsatte unge har ofte stået alene. Men hvis man vil have udsatte unge ud af isolationen, er det vigtigt at bygge bro til det omgivende samfund, skabe nogle fællesskaber og bringe dem i kontakt med andre unge, de kan identificere sig med.

Det er filosofien bag et unikt samarbejde mellem den sociale organisation AskovFonden og Bikubenfonden, Københavns Kommune og en række kultur- og erhvervsorganisationer om et nyt tilbud til alle unge mellem 16 og 30 år, som har brug for at mobilisere deres personlige ressourcer og komme i gang med uddannelse og job.

Bikubenfonden har foreløbig skudt seks mio. kroner i projektet, der får det nyeste skud på Askov-stammen, Kbh+, som udgangspunkt. Kbh+ har siden sidste år haft til huse i en 2.000 kvm stor nedlagt industrihal i Ragnhildgade på Østerbro, og der er indgået samarbejde med bl.a. Roskilde Festival, CPH:DOX og Københavns Musikteater om at stå for en række aktiviteter for de unge.

»Vi er med til at fastholde folk i udsathed, hvis vi laver aktiviteter og tilbud kun for udsatte, hvad enten det er krimielle, hjemløse eller bare sårbare unge. Der sker ingen udvikling, hvis de kun har deres egen gruppe at identificere sig med. Derfor planlægger vi en indsats, hvor vi bevidst prøver at tiltrække ca. 60 procent almindelige unge og 40 procent udsatte unge,« siger AskovFondens direktør, Helle Øbo.

Inspirationen til projektet kommer bl.a. fra organisationen The Door i New York, der bruger kulturen som »krog« til at få fat i de unge og har skabt et hus med både uddannelses- og erhvervsstilbud, socialrådgivere og psykologer.

Også organisationen Roundhouse i London har inspireret til projektet, fortæller teaterchef Allan Klie fra Københavns Musikteater, som bliver en af de centrale samarbejdspartnere og allerede har lavet arrangementer for de unge på Kbh+.

»Det er nyt i en dansk kontekst, at forskellige kulturaktører arbejder sammen med en stor NGO som AskovFonden, men andre steder er man meget bevidst om, at kulturen er et rigtig stærkt værktøj i en forandringsproces, og samarbejdet med Askovfonden gør, at der er nogen til at tage det lange stræk,« siger han.

Unge skal bruge deres egne ressourcer

»Det handler jo ikke om, at vi nu skal skabe 10.000 nye kunstnere, men kunsten kan åbne døre og få folk til at se deres liv og muligheder på en ny måde. Alle de kulturaktører, der er med her, lever af en stor mangfoldighed. Vi har også smede, lyd- og lysmænd tilknyttet og kan præsentere de unge for andre muligheder i deres liv.«

Også for Bikubenfondens direktør, Søren Kaare-Andersen, har det været helt centralt at have kulturen som det samlende element i projektet.

»Ved at have netop kulturen i centrum marginaliserer vi ikke – tværtimod inkluderer vi de børn og unge, der har det svært,« siger han.

»Vi har en fundamental tro på, at det, der kan få udsatte unge tilbage på sporet, er at mobilisere deres egne ressourcer, deres modstandskraft og empowerment forstået som at tage ansvar for sig selv og sit eget liv. Det kan kulturen.«

Projektet skal køre de næste fire år, hvoraf Bikubenfonden foreløbig har bevilget penge til de første to.

»Vores intention er at være med alle fire år, men vi vil lige se, om projektet lever op til forventningerne,« siger Søren Kaare-Andersen.

Det nye projekt kickstartes ved et gratis arrangement med mad og musik torsdag aften kl. 18-20 hos Kbh+ i Ragnhildgade. Alle unge, der er nysgerrige og synes, at København trænger til et kreativt center for unge, er velkomne.