Kulturcheck til 18-årige italienere

Kulturstøtte eller mediestunt: 18-årige får nu 3.700 kroner at købe kultur for.

Om en uge kan 18-årige italienere nyde kultur på statens regning - for eksempel se Michelangelos berømte loft i Det Sixtinske Kapel i Rom.  Fold sammen
Læs mere
Foto: FOTO MUSEI VATICANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Værsgo: 500 euro til at gå ud og købe kultur for. Den fødselsdagsgave kan alle italienere, der fylder 18 år i 2016, hæve fra 1. oktober.

Gaven er fra Italiens premierminister Matteo Renzi personligt - ikke lige fra hans egen pengepung, men en følge af hans erklæring i november om, at der skal oprustes på kulturen som svar på terroren i Europa - og at for hver euro, der gives til terrorkæmpelse, skal der gives en euro til kulturen.

»De ødelægger statuer, vi elsker kunsten. De ødelægger bøger, vi er bibliotekernes land. Vi opgiver aldrig vores måde at leve på,« lød det i en højtsvunget tale i november fra premierminister Renzi.

En af måderne er altså de 500 euro til de 18-årige. Pengene gives som en slags hævekort, der kan bruges til kultur - og helst den udøvende slags. De unge kan gå til koncerter, i biografen og teatret eller besøge museer, naturparker og de mange arkæologiske og historiske seværdigheder i Italien og få entrebilletten betalt.

Reuters har talt med et par unge italiens-boende - bonusen gælder nemlig også udlændinge, der bor i landet - og de bakker op om ideen. 18årige Beatrice Hirsch fra Torino mener, at pengene falder på et tørt sted, fordi de italienske skoler har sparet skoleturene væk. »Jeg vil gå i biografen eller teatret eller få et abonnement på nogle magasiner eller aviser,« siger hun til Reuters.

Det sidste kan hun nu godt glemme, for abonnementer er ikke på positivlisten, ligesom der er lukket for streaming og downloads. Til gengæld kan man købe bøger for de ca. 3.700 kroner.

Der er sat ca. to milliarder kroner af til kulturbonussen, som er et engangsprojekt - de der fylder 18 næste år skal ikke regne med en kulturgave.

Det har ikke skortet på kritik af Matteo Renzi med henvisning til, at pengene kunne bruges bedre på skoler og jordskælvsofre. Og at kulturbonussen kan opfattes som en art bestikkelse af de 18-årige, som jo også får stemmeret og dermed har medindflydelse på den for Renzi centrale afstemning om forfatningsændring. Den finder i øvrigt sted i oktober.