Kulturborgmester vil lokke flere til at filme i København

Ifølge Københavns kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), er det lykkedes Copenhagen Film Fund at tiltrække så mange udenlandske filmhold, at ordningen bør forlænges og styrkes.

Copenhagen Film Fund gav seks millioner kroner til filmen »The Danish Girl« med Eddie Redmayne og Alicia Vikander i rollerne som det danske kunstnerpar Einar og Gerda Wegener. Her fra optagelserne i marts ved Christiansborg. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af de to år, hvor den regionale filmfond Copenhagen Film Fund har fungeret, er det lykkedes at tiltrække så mange udenlandske filmprojekter til byen, at Københavns kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen, vil forlænge Københavns bevilling til fonden i endnu tre år. Samtidig vil han forhøje støtten fra 6,6 millioner kroner til 15 milllioner kroner.

»Det er lykkedes for Copenhagen Film Fund at opnå det, som var hensigten, nemlig at tiltrække de internationale produktioner, der skaber vækst og job i byen. Derfor håber jeg, at der i de kommende budgetforhandlinger bliver enighed om at fortsætte og forbedre ordningen.«

Ifølge Copenhagen Film Funds direktør, Thomas Gammeltoft, haster det med at få forlænget støtteordningen, da adskillige udenlandske selskaber overvejer at lægge indspilningsdage i København, heriblandt en amerikansk kabel-TV-station, hvis navn ikke kan offentliggøres endnu.

TV-stationen planlægger en engelsksproget serie, der skal foregå i en skandinavisk by, men om det bliver København, Stockholm eller Oslo afhænger helt af, hvor selskabet kan få de største lokale tilskud eller skatterabatter.

»Der står vi lige nu i en rimelig rå konkurrencesituation med Stockholm, som også har optimeret sin filmfond, og Oslo der snart vil kunne tilbyde en ordning med særlig skattebegunstigelse. Og for mig er det klart, at hvis vi ikke kan komme op med et beløb på mindst 12 millioner kroner, så er vi ikke med i det kapløb mere,« siger Thomas Gammeltoft.

For at få del i fondens midler, skal udenlandske filmselskaber selv investere et større beløb, der skal bruges i hovedstadsområdet.

»The Danish Girl« og Wallander«

Kulturborgmester Carl Christian Ebbesen siger, at Danmark og danske filmfolk i forvejen har et solidt renommé, men at det er kommet bag på de tilrejsende filmfolk, hvor højt et niveau af filmhåndværk der kan leveres lokalt i byen.

Den mest iøjnefaldende af de produktioner, som Copenhagen Film Fund tiltrak i løbet af fondens første to år, var filmen »The Danish Girl« med Eddie Redmayne og Alicia Vikander i rollerne som det danske kunstnerpar Einar og Gerda Wegener.

Filmen blev støttet med seks millioner kroner, hvilket førte til, at en række af filmens scener kunne optages on location i byen. Blandt øvrige produktioner er et afsnit af den engelske krimiserie »Wallander«.

Tilskud til filmproduktion er dog ikke det eneste, som film- og TV-producenter finder attraktivt ved den danske hovedstad.

»En vigtig del af attraktionen er den letfremkommelige infrastruktur, som betyder, at et filmhold kan skifte location tre gange i løbet af en dag. I London skal man typisk bruge en dag per location,« siger Thomas Gammeltoft.

Tilskudskroner mere end tredobles

Copenhagen Film Fund kunne før sommeren præsentere en analyse fra Copenhagen Economics, der viser, at for hver krone, der investeres, skabes der årligt en værditilvækst på 3,2-5,8 kroner direkte i filmbranchen og relaterede erhverv.

Den københavnske filmfond støttes af Københavns Kommune, Region Hovedstaden, otte omegnskommuner samt en række private virksomheder og brancheorganisationer. De to største bidragsydere er Københavns Kommune og Region Hovedstaden.