Kulturborgmester er »forarget« over ledelsen i Copenhagen Jazzfestival

En helt ny redegørelse fra Copenhagen Jazzfestival imponerer ikke Københavns Kulturborgmester, der stadig forventer svar fra festivalen, der har været under mistanke for diskrimination. Torsdag aften afgøres det om kommunen fortsat vil støtte festivalen. "Jeg er stadig dybt forarget," siger Carl Christian Ebbesen.

Københavns Kulturborgmester, Carl Christian Ebbensen, er "forarget" over ledelsen i Copenhagen Jazzfestival Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

»Der er stadig mange uafklarede spørgsmål.«

Sådan lyder reaktionen fra Københavns Kulturborgmester, Carl Christian Ebbensen (DF), efter at han sent onsdag eftermiddag modtog en redegørelse fra Copenhagen Jazzfestival, der gennem længere tid har været anklaget for diskrimination.

I den nye redegørelse forklarer festivalens ledelse det forløb, der begyndte den 24 marts, da den israelske jazzmusiker, Alon Farber offentliggjorde et afslag fra festivalens leder Kenneth Hansen, der skrev, at Copenhagen Jazzfestival ikke hyrer israelske musikere af politiske grunde.

Ledelsen fastholder at ordvalget var »kluntet« og at man gerne hyrer israelske musikere. Alligevel er det ikke helt nok til at stille borgmesteren tilfreds. Carl Christian Ebbesen forventer derfor, at festivalens ledelse vil stille op til torsdagens møde i Kultur- og Fritidsudvalget, hvor udvalgets medlemmer skal vurdere, hvorvidt de fortsat vil støtte med en million kroner årligt.

»Der har været så mange bolde i luften, og der er stadig så mange ubesvarede spørgsmål. Har der været taget politiske beslutninger i festivalen? Har man direkte afvist kunstnere, fordi de kom fra udvalgte lande? Er der rådet bod på det? De spørgsmål, synes jeg, at alle udvalgsmedlemmer skal have mulighed for at stille på mødet,” siger Carl Christian Ebbesen.

Han suppleres af Venstres udvalgsmedlem Jens-Kristian Lütken.

»Jeg undrer mig stadig over forløbet og det ordvalg, som Kenneth Hansen brugte, da han afviste Alon Farber. Det er grundlæggende mærkeligt,« siger Lütken og understreger, at han vil bruge torsdagens møde til at sende et kraftigt signal.

»Fra Venstre står vi fast på, at man ikke kan diskriminere - hverken israelske musikere eller nogen andre - hvis man får tilskud fra kommunen. Det budskab, håber jeg, er sevet ind hos festivalens ledelse.«

Udover redegørelsen har Copenhagen Jazzfestival også indsendt en oversigt over de israelske jazzmusikere, der har været på plakaten siden 2014.  I alt har fire navne været booket – derudover er der truffet to aftaler til juli 2017 med henholdsvis den israelske gruppe Hagiga Sextet samt en mulig koncert med et band under ledelse af den israelske bassist Omar Avital. Men heller ikke her er Carl Christian Ebbesen imponeret.

»Det er jo bagvendt, at jazzfestivalen skal bruge det til at retfærdiggøre sig selv. Jeg bemærker desuden, at man har markedsført de israelske musikere som amerikanske, og det bekræfter mig bare igen i, at der har været nogle politiske holdninger, som man har ladet skinnet igennem i festivalens prioriteringer. Og det er jeg stadig dybt forarget over,« siger Carl Christian Ebbesen.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jazzfestivalens leder Kenneth Hansen.