Kulturblokken

Hvorfor er der altid nogen, der forsøger at tage røven på børnene? Hvordan undgår vi, at det går ud over vores egne kære små? Det skal denne her klumme handle om. Klummen skal også handle lidt om jul, for det nu er det jul, så længe det varer, og godt den ikke varer lige til påske. Man kan hurtigt få nok.

Kunst er en alt for alvorlig sag til, at man kan overlade den til legetøjsindustrien - så køb julegaver til poderne, som stimulerer sindet og kilder kreativiteten. Her er Markus, Cecilie og Freja fra vuggestuen Adelgården i gang med at lave julegaver til deres forædre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Men først skal vi lige en tur rundt om kunstens verden. Film– og billedkunsten. I skønneste forening. Vi skal minde om Martin Scorceses lille, tætte novellefilm »Life Lessons«, der udgør en tredjedel af biograffilmen »New York Stories« (De to andre bidrag er af Francis Ford Coppola og Woody Allen). Hovedpersonen i »Life Lessons«, Lionel Dobie, (formidabelt spillet af Nick Nolte), er en stor billedkunstner, der bruger sin berømmelse og sit talent til at score smukke kvindelige assistenter, og det er jo sympatisk nok. Men først og fremmest brænder han for maleriet, denne Lionel Dobie, og Martin Scorcese viser i skønne og sanselige billeder, hvordan vor helt i fineste Jackson Pollock-stil kaster store klatter farve på enorme lærreder, mens hans hopper rundt og hører »A Whiter Shade of Pale«. Lydstyrken er på smertegrænsen, og alene synet af kassettebåndoptageren er det hele værd! Apparatet er sovset ind i gammel maling, for en rigtig kunstner har selvfølgelig ikke tid til at tørre fingrene af, når han skal skifte bånd, og hvor er det bare cool! Sådan ser en rigtig kunstmalerkassettebåndoptager ud. Oh, at være en kunstner! Og så i New York!

Og her kommer vi så til det med børnene, for hvis børn skal vokse op og blive kunstnere som Lionel Dobie eller bare leve et ordentligt liv med sans for kunst, så skal de ikke alene have god mad og kærlighed og opmærksomhed og frisk luft. De skal også have lov til at udfolde al deres medfødte kreativitet. Men det kræver selvfølgelig, at rammerne og redskaberne er i orden, og derfor skal der her lyde en advarsel til alle forældre, bedsteforældre, onkler og tanter og hvad der ellers findes ude i landskabet af voksne, der påtænker at købe julegaver til mindreårige: PAS PÅ, HVAD DE KØBER!

Køb ikke en AQUA DOODLE tegnemåtte (fås hos Fætter BR for kun kr. 249,75), hvor man kan putte vand i pennen og dekorere den specielle tegnemåtte, og når måtten tørrer, forsvinder tegningerne, og hvor er det dejligt, for så kan man rigtig hygge sig, uden at det griser!

Køb ikke en Power Tour Guitar (fås hos Fætter BR for kun kr. 499,00 ) med infrarødt gribebræt i stedet for strenge (!) plus akkompagnementindstilling, freestyleindstilling, læreindstilling med mere.

Køb ikke den slags sterilt, nymodens junk, og se Dem for, for der er meget af det på hylderne. Hvis børn skal male, skal de male med noget, der rigtig snavser, og som er godt at arbejde med og røre ved, og resultatet af anstrengelserne skal kunne gemmes bagefter, og hvis de skal spille musik, skal de spille på noget ordentlig grej og ikke på et pjattet stykke plastic. Kunst er en alt for alvorlig sag til, at man kan overlade den til legetøjsindustrien.

Nu er det jo ikke, fordi jeg skal påstå, at alting var bedre i gamle dage. Dengang kunne man ikke spille World of Warcraft på sin PC. Dengang kunne man ikke gå med sin far ind og se en ornli» syg horrorfilm i klasse med Mikael Håfströms biografaktuelle »1408«, for den ville have været totalt forbudt for snotunger. Dengang måtte vi nøjes med »Jullerup Færgeby« i stedet for »Yallahrup Færgeby.« Dengang kunne man ikke få næring til sine drengedrømme med musikvideoer af den colombianske popsild Shakira, indsmurt i maskinolie, mudder eller andet interessant. Der er skam meget, der har ændret sig. Til det bedre.

Forskellen på dengang og nu er, at diverse bagmænd- og kvinder helt tydeligt er blevet enormt meget dygtigere til at udtænke og markedsføre ikke spor ornlig« syge julegaveideer. Braset er i bedste fald penge ud af vinduet. I værste fald er det skadeligt for ungernes medfødte sans for sund og uhygiejnisk kunstnerisk udfoldelse.

Køb det ikke! Køb i stedet ting, der stimulerer sindet og kilder kreatitiveten. Så skal det nok blive en glædelig jul.