Kultur på spidsen

Året er ved at rinde ud, og overalt gøres der status. Lagrene tælles op, regnskaberne afsluttes og refleksionen indtræffer, samtidig med at der kigges frem mod det nye år; mod nye sejre og nederlag.

Det er same procedure as every year, og således er det vel også på sin plads i dette forum at gøre status på kulturåret 2007 og ikke mindst at kigge fremad mod 2008.

Men, men, men – jeg vil nu ikke begynde at detailanmelde alle de mange kunstneriske højdepunkter, som dette år har budt på, det sørger vore kompetente fagmedarbejdere for ved en senere lejlighed hér i avisen (og glæd Dem, der er mange gode ting at fremhæve). Nej, lad mig i stedet male lidt med den brede pensel:

I 2007 var DR – stadig – under pres, og nu begyndte det for alvor at gøre ondt. De store spareplaner og fyringsrunder, der kom efter det massive budgetoverskud på byggeriet af DR Byen og koncertsalen i Ørestad, blev gennemført, og det stod klart, at der for alvor blev gjort indhug i DRs kulturbærende arvesølv. Programmer blev nedlagt, afdelinger lagt øde, og protesterne fra kunst- og kulturlivet var voldsomme, fordi man nu følte, at DR var inde og røre ved selve essensen af public service.

I 2007 fik vi ikke en ny kulturminister, til gengæld blev den gamle, Brian Mikkelsen, om man så må sige, »genvalgt«. Han havde ellers ikke gjort så megen væsen af sig i løbet af året, og vi var nok nogle, der syntes, at en vis form for metaltræthed havde indfundet sig – hvilket selvfølgelig også er naturligt, når man har siddet seks år i den varme kulturstol. Men efter det hurtige efterårsvalg stod det klart, at Brian Mikkelsen kan se frem til nye kulturkampe.

I 2007 fik vi også for første gang lov til at kigge indenfor i det nye skuespilhus ved København Havn. Og det var et begejstret kig, for Skuespilhuset synes virkelig at kunne levere rammen for mange mindeværdige stunder på de skrå brædder – spørgsmålet er så bare, om teatret evner at udfylde dem.

Det bringer os over til krystalkuglen og et kig ind i 2008. For hvis jeg – i relation til ovenstående og med de journalistiske briller på – skulle komme med et par enkelte ønsker til det nye år, ville det være:

At vi får en tilbundsgående, kvalificeret og kritisk debat af, hvad public service-institutionen Danmarks Radio skal stå for anno 2008. At vi stiller de grundlæggende spørgsmål om hvad, hvor meget og i hvilke formater, der skal sendes, uden at det bliver tolket som en borgerlig klapjagt på statsradiofonien. At hverken DR, politikere eller kulturlivet kørte på automatreaktion og placerer sig stålsat i hver sin lejr, men derimod går i åbenhjertig clinch i et genuint ønske om at nå hinanden.

At Brian Mikkelsen lancerer mindst én opsigtsvækkende, provokerende og gennemgribende reform, der gør op med mindst én hellig ko i det danske kulturpolitiske landskab. Der er frit valg på alle hylder, bare det skaber rav i gaden og kø på avisernes debatsider.

At Det Kgl. Teater åbner Skuespilhuset med et brag af en forestilling, og at den nye skuespilchef Emmet Feigenberg i det hele taget beviser, at han kan løfte skuespillet op på linje med balletten og operaen – og på den måde fejer eventuelle kritikere og skeptikere af banen. Vi skal i al fald nok følge ham tæt!

Og så kan vi ellers ønske hinanden en glædelig jul.