Kultur-nyt

Kritikerne uddeler priser

Bestyrelsen for Litteraturkritikernes lav, der er en sammenslutning af danske litteraturkritikere og anmeldere, har nomineret tre spidskandidater til Kritikerprisen 2006: Naja Marie Aidt er nomineret for novellesamlingen »Bavian«, Suzanne Brøgger for »Sølve« og Ursula Andkjær Olsen for digtsamlingen »Skønheden hænger på træerne«. Kritikerprisen, der sidste år gik til Helle Helle for romanen »Rødby-Puttgarden«, uddeles 1. marts 2007 kl. 16 i Kunstrådets festsal på Kongens Nytorv. Ved samme lejlighed uddeles Georg Brandes-prisen, der ligeledes er på 30.000 kr. , til Mette Dalsgaard, der hædres for værket »En optimistisk Tragedie«- sidste del af hendes store trebindsværk om nyere russisk litteratur. Georg Brandes-prisudvalget består i år af Kamilla Löfström Kristensen, Lars Handesten og Bo Tao Michaëlis.

R.E.M. i Hall of Fame

Den amerikanske rockgruppe R.E.M. bliver nu officielt belønnet for deres enestående bidrag til rocken. Michael Stipe og co. er således et af de få navne, som i 2007 optages i rockens Hall of Fame. At det netop er i år, at R.E.M. optages er næppe nogen tilfældighed, selv om gruppen har hærget på toppen af såvel hit- som salgslister i tre årtier. I 2007 er det nemlig 25 år siden, at R.E.M. udsendte deres første single. Udover R.E.M. vil også Van Halen, Patti Smith, The Ronettes og Grandmaster Flash blive optaget i Rock and Roll Hall of Fame, som rent fysisk befinder sig i Cleveland, Ohio.

Morrissey til Melodi Grand Prix

Englands største nulevende kultstjerne ud i musikken, sangeren og sangskriveren Morrissey, 47, ligger ganske chokerende i forhandlinger med BBC om at skrive og eventuelt også synge det engelske bidrag til finalen, der finder sted i Helsinki i maj. Morrissey, der tidligere var frontfigur i firsernes mest fantastiske britiske popband, The Smiths fra Manchester. Sidste år blev den engelske Grand prix-repræsentant Daz Sampson placeret på en femteplads, og det var ifølge Morrissey slet ikke godt nok. »Jeg var forfærdet men ikke overrasket over at se England fejle. Hvorfor spurgte de ikke mig,« sagde Morrissey med vanlig sans for selviscenesættelse og sarkasme. BBC har bekræftet at de ligger i seriøse forhandlinger med stjernen.

Scooby-Doo-tegner Takamoto død

Iwao Takamoto, tegneren bag den populære tegnefilmshund Scooby-Doo er død af hjertestop, 81 år gammel i Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles, hvor han var indlagt med vejrtrækningsproblemer. Takamoto tegnede talrige kendte figurer blandt andet The Flintstones og The Jetsons, samt de øvrige figurer i Scooby-Doo. Navnet på den meget menneskelige hund var inspireret af Frank Sinatras sang »Strangers in The Night«, og hunden kom første gang på skærmen i slutningen af 1960erne. Den har siden været hovedperson for flere biograffilm.