Kultur er en del af os alle

Folkemødet på Bornholm har bevist, at vælgerne gerne vil kulturen og omvendt. Nu skal de folkevalgte bare ind i kampen.

Kulturens institutioner har lagt sig i selen ved dette års Folkemøde, og deltagerne har for en gangs skyld kunnet opleve kulturen som inkluderet i det samlede samfundsbillede. Fold sammen
Læs mere

Teltet var fyldt til bristepunktet, og folk stod tæt pakket udenfor, da Berlingske på dag to under Folkemødet på Bornholm inviterede alle til at deltage i debatten under overskriften »Hvorfor handler folketingsvalg aldrig om kultur?«

Fremmødet var overvældende, og debatten glødede, mens panelet med så fremme kulturfolk som Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis, direktør for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh, og direktør for Det Kongelige Teater, Morten Hesseldahl, skød med skarpt mod både politikerne og ikke mindst den igangværende valgkamp for at være visionsløs og uden bid på kulturområdet.

En times diskussion fyldt med den klassiske forsamlingshus-DNA, der gør Folkemødet på Bornholm så enestående.

Og Berlingskes debatter i Kulturens Telt på havnen i Allinge var så langt fra de eneste, der på dette års folkemøde for alvor satte kulturens mange dilemmaer til offentlig debat.

Over alt på det store område, der udgør Folkemødet, kunne man over samtlige dage finde store og små arrangementer, der alle havde et kulturelt udgangspunkt.

Som KODAs arrangement, »Spiller Det For Musikbranchen?«, Askovsfondens »Kultur som løftestang for unge«, DRs egen »Public Service til debat« eller »Stereotyper i film og medier« arrangeret af DFI og Enheden for Antidiskrimination for blot at nævne en brøkdel af de kulturdebatter, der har fyldt det imponerende program.

Og nok så imponerende har det været, at tilhørerne gerne har villet det kulturelle.

Samtlige siddepladser var fuldt besat, da Egmont og forlaget Lindhart og Ringhof havde forfatterne Nadia Plesner og Hassan Preisler på scenen til en snak om, hvorvidt den kunstneriske ytringsfrihed er under pres, og sådan var det stort set hele raden rundt, når man kom forbi de mange scener.

Kulturens institutioner har i år i dén grad lagt sig i selen for at vise ansigt på Folkemødet, og det har været positivt for en gang skyld at opleve kulturen som inkluderet i det samlede samfundsbillede og ikke blot som et reservat for kreativ sjov og ballade for sig selv.

Kulturen er en del af os alle og skal helst blande sig i hele den generelle diskussion om, hvor vores samfund skal bevæge sig hen, og det har kulturen gjort i år.

At politikerne så på grund af et folketingsvalg ikke i stor nok grad har formået at deltage i den debat, er forhåbentlig en enlig svale.

Næste år vil de og kulturen om alt går vel være tilbage i lige så stort omfang på Folkemødet som tidligere – parate til at diskutere, hvor vi alle sammen skal bevæge os hen.

Men selv om politikernes deltagelse på Bornholm har været sporadisk, så skal de ikke slippe fuldstændig for at svare på mange af de spørgsmål på kulturområdet, der er dukket op på dette års folkemøde.

Allerede mandag afholder Berlingske en konference i København, hvor spørgsmålet om kulturens manglede synlighed i valgkampen bliver givet videre til partiernes kulturordførere og kulturministeren, der så kan få mulighed for at svare for sig.

For Folkemødet på Bornholm har bevist, at vælgerne gerne vil kulturen og omvendt.

Nu skal de folkevalgte bare ind i kampen.