Kropslige øvelser på gulv

Fire skuespillere smider tøjet og fortæller om komplekser over appelsinhud og neglesvamp i »Opvisning i lavt selvværd« på Sort/Hvid.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skæl, neglesvamp, bryster der hænger lidt efter amning, syv sorte hår ved navlen, for lange nosser. Der er mange grunde til, at fire skuespillere kan have så lavt selvværd, at de må lave en forestilling, hvor de udstiller deres problemer for publikum.

Det gør Anders Mossling, Kitt Maiken Mortensen, Peter Flyvholm og Xenia Noetzelmann på teater Sort/Hvid i – oh, hvilken ironi! - Kødbyen.

De sidder mellem os, og blender ind i det lave selvværd, vi sikkert selv har med hjemmefra. Inden de rejser sig en for en, træder ind på gulvtæppet og, som var vi til gruppeterapi, tager tøjet af og udpeger de problemer, de har med især deres kroppe. Til sidst pakker de problemerne væk igen i stanniol og husholdningsfilm.

Cheer Extreme og Sort/Hvids »Opvisning i lavt selvværd« formidler ikke en dybere indsigt i emnet, end de artikler ethvert dansk dameblad bringer på ugebasis. Selvfølgelig er der noget dejligt ligefremt ved at se Kitt Maiken Mortensens naturlige kvindekrop, ligesom hendes åbenlyse skrøbelighed over at stå nøgen midt i mellem os er rørende. Til gengæld rammer forestillingen bunden for ligegyldige småproblemer, da Anders Mossling ironisk smilende røber, at han har en forfærdelig og hemmelig musiksmag: Han lytter til Barbara Streisand.

Formen er løs

Forestillingen løfter sig, når Xenia Noetzel­mann fortæller om sin overlevelsesstrategi som lesbisk teenager i en lille tysk by – men har det reelt med lavt selvværd at gøre? Og den folder sig for alvor ud i de sidste stærke øjeblikke, hvor Peter Flyvholm binder knude på sin alvorlige historie om at være søn af en alkoholikerfar, at angle efter bekræftelse fra samme far og søge bekræftelsen hos kvinder, som skuespiller og dermed fra os, publikum.

Peter Flyvholm er blevet klippet ud af både Susanne Biers »Hævnen« og »Broen 2«, men klippede man ham ud af »Opvisning i lavt selvværd« ville den være et meget overfladisk skrab i et ellers stort emne. For virkelig at lide af lavt selvværd i en tid, hvor alt handler om selvsikker fremtræden, må siges at være et problem.

Forestillingen har ikke krediteret en instruktør, og formen er løs. Det medvirker yderligere til, at det er svært at se seriøst på selvværdsproblemerne.

»Opvisning i lavt selvværd« kommer i høj grad til at fremstå som en forestilling om den privilegerede verdens selvskabte problemer.

Hvad: »Opvisning i lavt selvværd«.

Hvem: Tekst: Cheer Extreme og Therese Fabricius. Scenografi: Ida Maria Ellekilde og Raphael Frisenvænge Solholm.

Hvor: Sort/Hvid. Til 23. april.