Kronprinsparret hylder unge kvindelige talenter

To unge kunstnere hædres i år med Kronprinsparrets Stjernedryspriser: Fotografen Lærke Posselt og skuespillerinden Johanne Louise Schmidt.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er begge to unge og relativt uprøvede, men de har allerede udvist så stort talent inden for hvert deres felt, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har valgt at belønne dem med en pris.

Fotograf Lærke Posselt og skuespiller Johanne Louise Schmidt er de to kulturtalenter, der i år belønnes med Kronprinsparrets Stjernedryspriser.

I en pressemeddelelse fra Kronprinsparrets Priser lyder det, at »der er tale om to talentfulde kunstnere, som arbejder inden for to forskellige kreative verdener«.

Johanne Louise Schmidt er født i 1983 og er uddannet fra Statens Teaterskole i 2009. Fleste vil hun være relativt ukendt, men hun vil snart være at finde på det store lærred, hvor hun får sin filmdebut som en af hovedrollerne i filmatiseringen af »Fasandræberne«, anden del af forfatter Jussi Adler Olsens krimiserie om Afdeling Q.

Filmen får premiere 2. oktober, men inden da har Johanne Louise Schmidt gjort sig bemærket på teaterscenen, hvor hun har optrådt på Grønnegårds Teatret og Folketeatret samt været en fast del af Det Røde Rum på Det Kongelige Teater.

»Johanne Louise Schmidt modtager Kronprinsparrets Stjernedryspris for sin særligt stærke tilstedeværelse på scenen og evne til at røre publikum - helt ned på de bagerste rækker. Kronprinsparret har valgt skuespillerinden for hendes kompromisløshed som scenekunstner og ser hende som en af sin generations mest spændende og vidtfavnende skuespiltalenter,« lyder begrundelsen.

Lærke Posselt er ligeledes ung - født i 1984 - og blev færdiguddannet fotojournalist i 2013. Hun står bag flere fotoserier - blandt andet rejste hun til de amerikanske delstater Alabama, Georgia og South Carolina for at fotografere en række småpiger og deres forældre under skønhedskonkurrencer til fotoserien »Beautiful Child«.

Hun har tidligere vundet World Press Photo og Pictures of the Year International.

»Lærke Posselt modtager Kronprinsparrets Stjernedryspris for sin evne til at formidle historier fra en virkelighed, der til tider kan virke mere fiktiv end realiteterne og for sin evne til at skabe visuelle fortællinger, der brænder sig ind på nethinden - i en tid, hvor nyhedsstrømmen er hektisk og historier hurtigt glemmes,« står der i begrundelsen.

Priserne uddeles i Musikkens Hus i Aalborg 27. september, og foruden hæderen får de to unge kvinder 50.000 kroner.

Det er Bikubenfonden, der har indstiftet Kronprinsparrets Stjernedryspriser, der i år uddeles for tiende gang. Sidste år var vinderne sangerinden Karen Marie Ørsted under aliaset MØ og violinisten Rune Tonsgaard Sørensen.