Krøyers tipoldebarn: Godt, at fortællingen ikke går tabt

Særligt imponerende var Søren Sætter-Lassen som P. S. Krøyer, siger skagensmalerens 21-årige tipoldebarn efter en smugvisning på Bille Augusts nye film om parret Krøyer. Men kun hendes døde tipoldeforældre kendte vist den sande historie, tilføjer hun.

Krøyers tipoldebarn (indsat foto) er imponeret over Bille Augusts produktion om hendes tipoldeforældre. Birgitte Hjort spiller titelrollen i »Marie Krøyer«. Fold sammen
Læs mere
Foto: SF Film / privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- En rigtig god film, flot produceret, flotte billeder fra Skagen - og så var jeg vildt imponeret over Søren Sætter-Lassen i rollen som P. S. Krøyer. Han spillede helt fantastisk og er eminent til at få følelserne så godt frem, at man næsten selv kan mærke dem.

Det er Krøyers tipoldebarn, Ida Marie Krøyer Dahls umiddelbare reaktion på instruktøren Bille Augusts film om Marie Krøyer, der var gift med en af Danmarks mest anerkendte kunstnere nogensinde, den verdensberømte skagensmaler P. S. Krøyer.

I går aftes, tirsdag, havde Bille August inviteret efterkommere af det kendte Krøyer-par til at se filmen før premieren 27. september. P. S. Krøyer er Ida Marie Krøyer Dahls tipoldefar og Marie Krøyer hendes tipoldemor i lige linje på hendes afdøde fars side.

Sammen med sin søster, sin mor, onkel og tante fulgte Ida Marie Krøyer Dahl i går med i dramaet om den smukke og talentfulde Marie Krøyer, der tilsyneladende levede et lykkeligt og misundelsesværdigt liv sammen med sin mand og datteren Vibeke. 

Men bag facaden gemte sig en historie om en mand, som var maniodepressiv. I takt med, at P.S Krøyers sygdom blev værre, smuldrede parrets drøm om det fælles kunsterliv I Skagen. Krøyer-parret havde et dramatisk samliv, der til sidst endte med skilsmisse, da Marie Krøyer under en rejse til Italien forelskede sig i den svenske komponist Hugo Alvén.
 
P. S. Krøyer nægtede i flere år at gå med til skilsmisse, og det var først da Marie Krøyer blev gravid og fødte Hugo Alvén datteren Margita, at parret blev skilt i 1905. 

 - Jeg kender historien, som jeg selvfølgelig har fået fortalt. Sammen med min familie har jeg været i Skagen flere gange, hvor vi har set det hus, mine tipoldeforældre boede i, og vi har også besøgt gravstedet, siger 21-årige Ida Marie Krøyer Dahl, der læser folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Mens hun så filmen i går aftes, havde hun en naturlig distance til historien og kunne ikke umiddelbart identificere sig med, at den viste en del af hendes egen familiehistorie.

- Men jeg synes, det er rigtig fint, at der stadig er så stor interesse om mine tipoldeforældre og at de var, de mennesker, de var. At de har kunnet bidrage til den danske kulturarv. Det kan jeg da godt være lidt stolt af og synes er spændende. For mig er det vigtigste nok, at deres fortælling ikke går tabt.

Ifølge Ida Marie Krøyer Dahl har Bille August i filmen fremhævet dramaet og også fokuseret på den komplicerede kærlighedshistorie mellem Marie Krøyer og Hugo Alvén. 

- Det kan jeg godt forstå, at han har gjort, for det er en film, der skal fange publikums interesse. Om historien helt nøjagtig var sådan i virkeligheden, det ved jeg ikke. Jeg har hørt meget, men jeg tror måske ikke, der er nogen, som kender den helt sande historie, bortset fra mine tipoldeforældre - og sådan skal det nok også være.

Selv har Ida Marie Krøyer Dahl ikke arvet talentet for at male, det har heller ingen andre i familien, siger hun.

- Min søster, Fie, er måske den mest kreative, hun er enormt dygtig til at tegne, mest grafiske arbejder på computeren. Og det var da nogle fantastiske billeder, mine tipoldeforældre malede dengang, men nok ikke lige den slags landskabsbilleder, man som ung ville male i dag.

Marie Krøyer levede sine sidste år i ensomhed i Stockholm, hvor hun døde i 1940. Hun er begravet på kirkegården i Leksand, hvor begge hendes døtre også er begravet. Den ældste, Vibeke, har flere af de nulevende i Krøyer-familien mødt.

- Min mor har mødt »Vibs«, som Vibeke blev kaldt. Jeg tror, min mor syntes, hun var helt almindelig og meget venlig ældre dame, siger Ida Marie Krøyer Dahl.

Og navnet Ida Marie Krøyer?

- Jeg ved faktisk ikke, om jeg er opkaldt efter min tipoldemor, men det kan da godt være. Med filmen kunne der være en aktuel anledning til lige at spørge min mor, griner Krøyer-parrets tipoldebarn.

»Marie Krøyer« er en blandt tre film, der er med i kapløbet om at blive årets danske kandidat til en Oscar-nominering. De to andre er Susanne Biers »Den Skaldede Frisør« og Nicolaj Arcels »En Kongelig Affære«.

Filmen har premiere 27. september.