»Krøniken« var lidt for dansk til en Emmy

Holdet bag succes-serien »Krøniken« måtte rejse tomhændet hjem fra årets uddeling af den Internationale Emmy-pris, som DR har vundet de seneste to år for bedste drama. Men DR satser på »Ørnen« til næste år.

»Krøniken« var lidt for dansk til en Emmy - 1
Måske var »Krøniken« ikke universel nok. For begrænset i sin appel. For snæver. Kort sagt for dansk. Her to af seriens hovedrolleindehavere Anne Louise Hassing og Ken Vedsegaard. <br>Foto: Jørgen Jessen Fold sammen
Læs mere

NEW YORK: Skuffelsen ikke bare lyste ud af DRs dramachef, Ingolf Gabold, i nat på Hotel Hilton i New York - den formelig strømmede ud af munden på ham.

Ikke så meget fordi holdet bag »Krøniken« måtte se den internationale pris for bedste TV-drama, Emmyen, gå deres næser forbi, men fordi vinderen efter Gabolds mening var den forkerte.

»Det holder ikke. Det holder bare ikke,« sagde Gabold om vinderserien, den britiske krimiserie »Waking the Dead«, som var nomineret for andet år i træk.

»Det er for traditionelt og for uoriginalt,«, sagde han om dommernes valg. Han selv havde forventet, at enten den tyske kandidat »Schimanski« eller - naturligvis - »Krøniken« havde vundet.

I stedet må danskerne nøjes med at glæde sig over, at serien blev nomineret, hvilket er en ære i sig selv.

»Det er bare fantastisk at være med. Vi kom herover med fanen høj, og vi tager hjem med fanen høj,« sagde Pernille Højmark, der sammen med Anders W. Berthelsen repræsenterede seriens skuespillere ved prisuddelingen.

Måske var Krøniken ikke universel nok. For begrænset i sin appel. For snæver. Kort sagt for dansk. Det er trods alt de færreste uden for Danmarks grænser, der kender navnet Jens Otto Krag. Og så er der også den danske ironi. Den kan andre nordboere udmærket forstå, men hvordan modtages den i f.eks. Brasilien?

Efter Ingolf Gabolds mening er en af tendenserne på markedet da også, at det er vanskeligt at nå helt til tops med nationalhistorisk drama.

»Sidste år havde spanierne en serie med, og BBC har to gange været nomineret med historisk drama, og ingen af dem har vundet,« sagde Gabold.

Til gengæld har han store forhåbninger til »Ørnen«.

»Det er et kendt format - en politiserie. Og den handler om globalisme, internationale forbrydelser og en verden, der er blevet en lille landsby,« siger Gabold og peger også på, at »Ørnen« indeholder stærke psykologiske elementer.

»Hvis jeg skal sige det i overskriftform, så er det »Rejseholdet« møder »Twin Peaks«,« som han udtrykte det.

Om en sådan kombination bærer en vinder i sig, vil vise sig næste år. Gabold forventer i det mindste en nominering.

»Det er jeg helt sikker på. Helt sikker,« som han sagde i nat.