Kritiske og kompromisløse Krasnik

Vi kender ham fra omskæringsdebatten, Deadline-studiet og avisspalterne. Nu tager Martin Krasnik over og afløser Anne Knudsen på posten som ansvarshavende chefredaktør for Weekendavisen.

Arkivfoto: Martin Krasnik bliver ny chefredaktør på Weekendavisen Martin Krasnik bliver chefredaktør på Weekendavisen, skriver Berlingske Media i en en pressemeddelelse.Se RB kl.12.30 d. 02.01.2017. Arkivfoto: Journalist Martin Krasnik. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Da Martin Krasnik i 2008 udgav »Min amerikanske drøm – på jagt efter stjernerne«, lavede undertegnede et interview med ham om bogen. Interviewet fandt sted på en café i det indre København, og tidsrammen var noget snæver.

Det lod Martin Krasnik sig ikke mærke af. Han opholdt sig kun sporadisk ved cafébordet. Den øvrige tid vandrede han frem og tilbage på fortorvet på den anden side af vinduernes glas, mens han talte energisk i telefon. Han var på daværende tidspunkt USA-skribent for Weekendavisen, og andre anliggender var mere presserende end boginterviewet, men mellem telefonsamtalerne var han en vældig intens og ivrig fortæller.

Da interviewet var forbi, skulle nogle lavpraktiske detaljer om gennemsyn af interviewet falde på plads. Det skulle gå lidt stærkt, da jeg var på vej på en badeferie under sydlige himmelstrøg, hvilket fik ham til at himle og sige farvel med ordene: »God ferie – det lyder skrækkeligt!«

Man fik hverken indtryk af, at Martin Krasnik er typen, der fiser den af på en badeferie eller gør det store for at skjule sit eventuelle mishag.

Som journalist er Martin Krasnik kendt for at være ambitiøs, kritisk, personlig og kompromisløs. Eksempelvis vil mange nok huske, da han som studievært på DR2s »Deadline« under et interview om den nye offentlighedslov hele 28 gange bad tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) komme med et eksempel på, hvorfor ministre har brug for mindre åbenhed. Eller da han tog en kalot på hovedet og gik ned af Nørrebrogade for at gøre sig sine egne erfaringer, efter skoleledere og Det Jødiske Samfund i Danmark havde advaret om antisemitisme. Eller da han han formede sine fingre som en pistol og rettede dem mod Lars Hedegaard kort tid efter, at den islamkritiske debattør var blevet overfaldet af en pistolmand i sit hjem. Eller måske det ramaskrig, der lød ovenpå en særdeles ophedet diskussion i Deadline-studiet med den norske læge Mads Gilbert, der nyder stor anerkendelse for sit humanitære arbejde blandt palæstinenserne, men som Martin Krasnik blandt andet beskyldte for at være dobbeltmoralsk.

Martin Krasnik er født i København. Han er jøde, men omtaler sig selv som »ateist«. Han er søn af læge og professor Allan Krasnik og bioanalytiker Else Krasnik, og han vidste allerede som barn, at han ville være journalist. Alligevel styrede han uden om journalistuddannelsen, som dengang var mellemlang håndværkeruddannelse i Aarhus.

»Man tager bare ikke en kortere uddannelse end sin far og bedstefar,« forklarer han i sin seneste bog »Fucking jøde!«

I stedet begyndte han at læse retorik og siden Statskundskab på Københavns Universitet, hvilket bragte ham i praktik på Weekendavisen, og her har han arbejdet i over tyve år – afbrudt af perioder som studievært på især DR2s Deadline.

På Weekendavisen har Martin Krasnik blandt andet været korrespondent i Jerusalem og London, medlem af chefredaktion, USA-skribent og nu sætter han sig så i stolen som ansvarshavende chefredaktør på et tidspunkt, hvor Weekendavisen skal til at satse mere på digitalt indhold.

På både DR2 og Weekendavisen er Martin Krasnik kendt som en begavet, vidende og modig kollega med trang til at sætte sig på spil.

Han har skrevet en række bøger, og i den forbindelse er han heller ikke bleg for at smide sig selv på bordet.  I  »De retfærdige – en islamisk stafet« (2005) rejser han blandt andet rundt Mellemøsten for at møde og interviewe højtstående islamister. I »Min amerikanske drøm – på jagt efter stjernerne« opsøger han sine amerikanske idoler, mens han i »Fucking jøde!« zoomer helt  ind på sit eget liv og blandt andet beretter om sit arbejde og syn på tilværelsen.

Martin Krasnik er en hård kritiker af sit eget fag. Han har flere gange langet ud efter journaliststanden og pressen generelt og givet udtryk for, at det måske kunne være idé at lukke journalistuddannelserne, da han ikke mener, at niveauet er højt nok. Han er også en markant stemme i omskæringsdebatten, hvor han vedholdende forsvarer retten til omskæring af drengebørn af religiøse og kulturelle årsager. Hans nære beskriver ham som både nysgerrig og noget distræt, men også som et stort familiemenneske, der sætter stor pris på traditioner, sammenhold og tryghed, mens Martin Krasnik ofte omtaler sig selv på følgende måde: »En rødhåret brilleabe«.