Kritikramt Tivoli: Vi havde styr på det

Snoop Dogg hævede gæstetallet i Tivoli til max-grænsen, hvilket medførte stort pres på dele af publikum. Tivoli er dog tilfreds med håndteringen og møder opbakning fra specialist.

Snoop Dogg gav koncert i Tivoli, og det gav en massiv menneskemængde på Plænen. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snoop Dogg lagde vejen forbi Tivoli i fredags, og det samme gjorde 32.700 mennesker.

Faktisk kom der endnu flere for at høre den amerikanske rapper, men de gik forgæves, da Tivoli måtte lukke dørene til haven cirka fyrre minutter før koncertstart af hensyn til sikkerheden.

Alligevel har Tivoli fået hård kritik af netop sikkerheden ved fredagens koncert.

»...Det var jo helt og aldeles komplet umuligt at rykke sig ud af flækken. Der stod en enkelt sikkerhedsvagt, som hev folk væk fra den hjernedøde mængde af mennesker I havde lukket ind, fordi de ikke kunne klare det pres det var, at stå så mast sammen som vi gjorde. Jeg forstår ikke at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt,« skriver en utilfreds festivalgæst på Tivolis Facebook-side.

Tivoli selv er dog ganske tilfreds med håndteringen af Snoop Dogg-koncerten.

»Vi fik sat beredskabet i gang, før vi lukkede flere ind, end vi egentlig kan rumme. De procedurer, vi havde sat op for sikkerheden, fungerede til UG. Der var kontrol over det hele, alle sikkerhedsfolk var briefet, og de var i kontakt med hinanden hele tiden,« siger kommunikationsmedarbejder i Tivoli Simon Verheij.

Højeste sikkerhedsniveau

Der er ikke et fast maksimum for antallet af gæster i Tivoli, da det afhænger af, hvor i haven folk befinder sig. Der arbejdes dog ud fra den rettesnor, at Plænen maksimalt kan rumme 33.000 mennesker.

Derfor begynder Tivoli normalt at reagere, hvis antallet af gæster bevæger sig over de 30.000, og alle 30.000 ser ud til at stimle sammen foran Tivolis største scene. Det var tilfældet ved fredagens koncert.

Ifølge politiet forventede Tivoli omkring 29.000 mennesker til koncerten. Aftenens sikkerhedsberedskab bestod af over 100 folk og var på det højeste af tre sikkerhedsniveauer, Tivoli klassificerer koncerterne efter.

Hvor nogle koncertgæster dog tvivlede på sikkerheden, er det langtfra opfattelsen hos Morten Therkildsen, sikkerhedschef for Roskilde Festival.

»Hvis jeg skulle stå for sikkerheden i Tivoli, ville jeg nok gøre det samme, som Tivoli gør.«

»Ud over at have mange års erfaring med at lave fredagskoncerter har de også en utroligt professionel tilgang til at skabe sikkerhed,« siger han og nævner bl.a., at Tivoli har en af landets bedst uddannede sikkerhedschefer, uddanner sit personale grundigt og foretager årlige evalueringer på eventsikkerhed, og hvordan man arbejder i Tivoli.

Tætpakket er ikke uforsvarligt

Morten Therkildsen var ikke selv til stede ved Snoop Dogg-koncerten modsat nogle af sine ansatte, og de betegnede situationen som »fornuftig«, forklarer han. Dog er det ifølge Morten Therkildsen altid et koncertproblem, at folk står meget tæt nogle steder i menneskemængden. Ofte fordi publikum klumper sammen foran scenen og nede bagi, hvor der typisk vil være bedre udsigt.

»Det kan selvfølgelig være ubehageligt at stå i de to zoner, men det er ikke det samme, som at det er sikkerhedsmæssigt uforsvarligt. Her handler det om den samlede kapacitet, som ikke må overstige sit maksimum. Men det kan være svært at forstå, når man står og føler sig mast,« siger han.

Derfor må man ikke tage noget for givet, når publikum kommer med kritik, understreger han.

Det er heller ikke tilfældet i Tivoli, fastlår Simon Verheij.

»Der er altid noget, vi kan gøre bedre. Vi sætter os ned samlet og ser på alle de kommentarer, der er kommet. Vores vagthavende parkchef, vores sikkerhedschef og dem, der var på arbejde, vil evaluere på det. Er der nogle bedre måder, vi kan få sluset folk ind på? Er der nogle bedre måder, vi kan stoppe presset noget tidligere på? Sådan gør vi altid,« siger han.

En 40-årig dansk mand fik hjertestop og mistede livet ved koncerten, men både politi og Tivoli afviser, at det havde noget med menneskemængden at gøre. Københavns Politi oplyser i stedet til Berlingske Nyhedsbureau, at stoffer og alkohol var medvirkende årsag til dødsfaldet.