Kritikere: Dansk Oscar-bud har ikke en chance

Der skal et mirakel til, hvis Nils Malmros’ film »Sorg og glæde« skal vinde til næste år, siger kritikere af Danmarks bud på en dansk Oscar i 2015. »Vi har valgt filmen med de stærkeste muligheder,« siger Oscar-komiteens formand.

Nils Malmros’ selvbiografiske film »Sorg og glæde« vakte stor debat herhjemme. Her er Nils Malmros under optagelserne til filmen med Jacob Cedergreen og Helle Fagralid i hovedrollerne. Foto: Kim Haugaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nils Malmros’ selvbiografiske film »Sorg og glæde« er blevet udvalgt til at være Danmarks bud på en Oscar i kategorien Bedste Udenlandske Film, når de eftertragtede filmpriser uddeles til februar næste år.

Filmen er herhjemme blevet set af 272.000 mennesker, og den har vakt debat med sin hudløse skildring af Nils Malmros’ egen familietragedie, hvor hans hustru slog deres barn ihjel i et psykotisk anfald.

Men selv om »Sorg og glæde« har fået mange positive anmeldelser, er filmen ikke nødvendigvis et godt bud på en ny dansk Oscar-vinder, siger kritikere. Det mener blandt andre redaktøren af filmbladet Ekko, Claus Christensen.

»Jeg krydser fingre for Malmros, men vi må nok erkende, at det vil kræve et stort lobbyarbejde plus et lille mirakel, hvis »Sorg og glæde« skal vinde endsige blive nomineret. Filmen forudsætter et kendskab til Malmros’ oeuvre, Malmros’ person og den autentiske historie bag filmen. Det har vi herhjemme, men det har de godt 6.000 oscarakademi-medlemmer ikke,« siger Claus Christensen.

Han indvender blandt andet, at det vil være svært at forstå for dem, som skal afgive deres stemme, hvordan ægteparret Malmros kan leve videre sammen efter den forfærdelige hændelse.

Bille Augusts film kommer ikke i spil

Claus Christensen mener selv, at Bille Augusts kommende film, »Stille Hjerte«, havde været en langt mere oplagt Oscar-kandidat.

»Det er pinligt dårlig planlægning, at man ikke har givet Bille Augusts »Stille hjerte« tidligere premiere, så den kunne være kommet i spil. Den har et alvorligt emne (aktiv dødshjælp, red.) og er samtidig en livsbekræftende, varm og stærk film, der ville kunne være gået hele vejen,« siger Claus Christensen.

Tidligere på året blev tre danske film udvalgt til at konkurrere om retten til at være det danske bidrag til Oscar-uddelingen.

Ud over »Sorg og glæde« drejede det sig om Niels Arden Oplevs »Kapgang« og Pernille Fischer Christensens »En du elsker«.

Filmanmelder ved Jyllands-Posten Nanna Frank Rasmussen havde dog en helt anden dansk film som et godt Oscar-bud, nemlig ungdomsgyserfilmen »Når dyrene drømmer«, der er blevet noget overset af publikum i de danske biografer.

»Den er et godt eksempel på den nye nordiske gyserfilm-trend Nordic Twilight, og den kunne have fået opmærksomhed på den konto i USA, hvor mange eksempelvis kender »Lad den rette komme ind«. Chancerne for, at »Sorg og glæde« går videre i Oscar-opløbet, er minimale, hvilket både skyldes, at de amerikanske anmeldelser af filmen har været ret negative, og at Nils Malmros er stort set ukendt som filmskaber i udlandet« siger Nanna Frank Rasmussen.

Komité-formand tager kritikken roligt

Administrerende direktør for Det Danske Filminstitut Henrik Bo Nielsen har i syv år været formand for den komité, der udvælger den danske Oscar-kandidat.

Han tager kritikken af årets valg ganske roligt. Og peger på, at komiteens valg i hans formandsperiode har ført til fire film, der er nået frem til den såkaldte shortlist, tre Oscar-nomineringer – og én Oscar-vinder, nemlig Susanne Biers »Hævnen« fra 2011.

»Det resultat skyldes først og fremmest, at danske filmkunstnere er dygtige, men mon ikke man kan tillade sig at sige, at komiteen gennemgående har handlet fornuftigt? Komiteen er helt fokuseret på at vælge den film, der vurderes til at have de stærkeste muligheder i Los Angeles. Det er ikke en konkurrence om årets film. Vi har med »Sorg og glæde« valgt en meget personlig film, der kalder på stærke følelser. Tiden må så vise, om den er stærk nok til at gå hele vejen, men den er selvfølgelig valgt, fordi vi vurderer, at den er det stærkeste kort i bunken,« siger Henrik Bo Nielsen.