Kristin Scott Thomas’ forvandling

Den engelske diva håber, at hendes rolle i Nicolas Winding Refns »Only God Forgives« vil føre til andre slags roller end »kølig aristokrat«.

En stor paryk var en del af Kristin Scott Thomas’ forvandling til narkodronningen Crystal i »Only God Forgives«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da den 53-årige engelske filmdiva Kristin Scott Thomas for tre år siden åbnede den brune kuvert, der indeholdt manuskriptet til Nicolas Winding Refns »Only God Forgives«, hvori hun var blevet tilbudt en rolle, troede hun, at der var tale om en fejl, og hun gav det tilbage til sin assistent med en sur besked om at returnere det til afsenderen.

»Jeg kendte ikke Refn og kunne bestemt ikke genkende mig selv i rollen som leder af en narkobande,« fortæller Kristin Scott Thomas til Berlingske, der møder skuespilleren under filmfestivalen i Cannes.

Her havde Nicolas Winding Refns blodige og gådefulde gangsterdrama »Only God Forgives« forleden verdenspremiere og delte straks anmelderne i to lejre. Flertallet mente, at Refns film var »et storslået flop«, mens andre anmeldere, som undertegnede, blev hypnotiseret på den gode måde over filmens visionære kraft.

I filmen spiller Kristin Scott Thomas det kvindelige overhoved i en verdensomspændende narkotikabande, Crystal, der af udseende ligner en krydsning mellem dyre damer som Donatella Versace og Paris Hilton, hvis blonde, opsatte hår, tunge smykker og guldbroderede kjoler er den foretrukne stil for det hovedrige jetset. Altså en kvindetype, der ligger mange lag makeup fra skuespillerens typiske filmkarakterer og hendes egen personlighed.

For mange filmfans er Kristin Scott Thomas nemlig indbegrebet af forfinet engelsk aristokrati, hvilket blandt andet skyldes gennembrudsrollen som Katharine i »Den Engelske Patient« og som Sylvia i »Gosford Park«. Skuespilleren kendte ikke den danske instruktørs tidligere film og begyndte med at se hans voldelige fængselsfilm »Bronson«.

»Den elskede jeg, men jeg havde stadig ikke fantasi til at se mig selv i Refns film. Jeg var holdt op med at lede efter roller, der fremstillede mig som andet end en aristokratisk isdronning eller stille og indadvendt alenepige. Jeg skal altid udstråle den dér....værdighed,« sukker Kristin Scott Thomas.

Skuespilleren forbereder sig normalt til sine roller ved at researche sin karakters baggrund, men Nicolas Winding Refn er ikke en instruktør, der arbejder »indefra« med karakterernes psykologi og baggrundshistorie, siger skuespilleren. I stedet brugte hun og instruktøren megen tid på at perfektionere det dullede »look«, som Crystal skulle have: Hun viste blandt andet Refn nogle billeder fra et fransk modemagasin, hvor Scott Thomas havde optrådt som forskellige typer kvinder.

»En af »rollerne« var som Donna Versace, og jeg må sige, at oplevelsen havde været ganske rædselsvækkende. Mænd forandrede fuldstændig deres opførsel over for mig, når jeg var klædt i den dér »kampdragt« – klædt på til seksuel krigsførelse, mens jeg selv følte mig udstillet og latterlig,« siger Kristin Scott Thomas.

Incestuøst

»Only God Forgives« er en moderne fabel med ødipale undertoner. Filmen begynder med mordet på den ene af to brødre, der driver en narkoforretning i Bangkoks underverden. Herefter ankommer brødrenes mor (Kristin Scott Thomas) til byen og forlanger af den overlevende bror (Ryan Gosling), at han skal hævne sin brors død. Forholdet mellem mor og søn er alt andet end sundt, og Crystal har blandt andet en dialog, hvor hun sammenligner sine sønners penisstørrelser.

»Filmen er fuld af elementer, der gør mig ilde til mode. Der er det incestuøse forhold til sønnerne, men også narkosalget og mordene. Det føles smudsigt, men også interessant, da det jo er en verden, jeg intet ved noget om,« siger Kristin Scott Thomas.

Hun indrømmer helt blankt, at hun ikke kan lide at se filmen. Da hun første gang så den i et screeningrum i Paris sammen med en flok veninder, sad de med hænderne for øjnene meget af filmens spilletid.

»Jeg kan virkelig ikke lide vold i film. Og denne her er nærmest et fysisk mareridt. Alligevel var vi alle imponerede af filmens skønhed,« siger Kristin Scott Thomas.

Skuespilleren håber, at filmen kan føre til tilbud om roller, der giver hende mulighed for at prøve sig selv af som andet end »isdronning«, som hun kalder det.

»Jeg vil gerne tage flere chancer, men det kræver jo, at der er en instruktør, der tør gå andre veje. Derfor kunne jeg sådan set godt lave en »isdronning« til, for til syvende og sidst er det instruktøren, det kommer an på. Jeg fik opfyldt en livsdrøm, da jeg lavede film med Robert Altman (i filmen »Gosford Park«), men var skuffet da jeg første gang læste min rolle – endnu en isdronning. Men jeg havde en fantastisk oplevelse med Altman. Ligesom jeg havde det med Refn. Man kan lære af alle sine oplevelser,« siger Kristin Scott Thomas.

»Only God Forgives« har premiere i dag i biografer over hele landet.