Kristin Scott Thomas er en vaskeægte film-kælling

Kristin Scott Thomas og Nicolas Winding Refn talte om vold, grimt sprog, frastødende personer og penisser på pressekonferencen efter verdenspremieren på "Only God Forgives".

Nicolas Winding Refn og Kristin Scott Thomas til pressekonference efter visningen af "Only God Forgives" i Cannes.  Fold sammen
Læs mere
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan har du ikke set hende før, den britiske skuespiller Kristin Scott Thomas.

Hun er kendt for overklassse-kvinderoller i film som "Den engelske patient" og "Fire bryllupper og en begravelse", men i danske Nicolas Winding Refns nye film "Only God Forgives" genopstår hun som en amerikansk forbryderdronning med en meget, meget grim kæft.

I filmen er hun kommet til Bangkok for at få hævnet sin ene søns død. I en scene spiser hun middag med sin anden søn, spillet af Ryan Gosling, som har medbragt en prostitueret som ledsager. Under middagen ydmyger hun Goslings figur ved at fortælle, at hans penis er mindre end hans afdødes storebror, ligesom hun bl.a. kalder sønnens date for "Cumdumpster" ("sædcontainer"). "Da jeg første gang læste manuskriptet, var jeg meget tændt over at skulle spille en person, der ligger meget langt fra de overklasse-figurer, som det engelske publikum synes at elske at se mig spille. Og jo tættere vi kom på at indspille filmen, jo mere frastødende blev hun," fortalte Kristin Scott Thomas på den pressekonference, der blev afholdt efter visningen af "Only God Forgives" ved filmfestivalen i Cannes, hvor filmen kæmper om Guldpalmen.

"Hun havde ikke nogen problemer med at tænde for "kællinge-knappen", indskød Winding Refn tørt.

"Nej," indrømmede Kristin Scott Thomas, "det var skræmmende let."

"Men det er ikke fordi, jeg desperat har prøvet at finde en film, der kunne bryde den skal, jeg har befundet mig i - det var mere organisk end det. Men hver dag blev vi bare modigere og modigere, gjorde vi ikke?" fortsatte den britiske skuespiller henvendt til Winding Refn.

Refn: "Jo helt bestemt. Jeg husker, at jeg spurgte Ryan Gosling: "Hvad er det værste, man kan kalde en amerikansk kvinde, og han svarede: "åh, sædcontainer" - og så kom det med i filmen."

Scott Thomas: "Jeg kunne ikke sige det ord, det tog mig otte forsøg, før jeg rent faktisk sagde det."

Refn: "Vil du sige det nu."

Scott Thomas: "Nej!"

Nicolas Winding Refn fortalte, at han under optagelserne til filmen i Bangkok delte lejlighed med Ryan Gosling, og de to ville tit sidde og finde på grimme ting, Kristin Scott Thomas skulle sige:

"Vi talte om, hvad kunne være interessant for en mor at udmyge sin søn med, og så begyndte vi at tale om vores pikke. Og når to fyre taler om deres pikke, så bliver det meget maskulint, men når det er din mor, der taler om det, så bliver det ekstremt u-maskulint. Så vidste vi bare, at det ville komme til at virke," sagde Winding Refn. "Only God Forgives" er, som mange af Refns tidligere film, en meget voldelig film, og den del brød Kristin Scott Thomas sig egentlig ikke om: "Denne type film er slet ikke mig, film med den slags vold bryder jeg mig slet ikke om. Det, der appellerede, var at arbejde sammen med Nicolas Winding Refn," sagde hun.

Også den danske instruktør blev på pressekonferencen af en fransk journalist bedt om at forklare og retfærdiggøre brugen af vold i filmen:

"Åh Gud, du lyder som min mor," sagde han, men fortsatte så:

"Kunst er en voldshandling. Kunst handler om penetration. Kunst handler om at tale til vores underbevidsthed og drifter på forskellige planer. Det er et svært spørgsmål at svare på, for jeg tænker ikke over, hvad jeg gør. Jeg går til tingene, som en pornograf: det handler om, hvad der ophidser mig. Og visse ting tænder mig mere end andre, og det kan jeg ikke undertrykke. Jeg ser ikke mig selv som en voldelig mand. Jeg ville dø, hvis nogen bare kiggede ondt på mig, men jeg har en fettisch for voldelige følelser og voldelige billeder. Jeg kan ikke forklare, hvor det kommer fra, men jeg mener, at du kan udleve visse ting igennem kunst."

På søndag afgøres det, om "Only God Forgives" vinder Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes. Filmen har dansk premiere 30. maj.