Kristent filmselskab vil lave film om drengene i hulen - og ateisterne er ikke glade

Historien om de 12 thailandske fodbolddrenge, der blev fanget i en grotte, skal laves af et af de største kristne filmselskaber i verden.

Et af de første billeder af en af drengene fra fodboldhold, der blev fanget Tham Luang hulen. Nu vil et amerikansk filmselskab lave en film om redningsaktionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters TV

Historien om redningen af ​​et fodboldhold af drenge, der sad fanget i en oversvømmet klippehule i Thailand, og fik hele verdens opmærksomhed, bliver efter al sandsynlighed til en spillefilm fra det amerikanske filmselskab Pure Flix Entertainment. Det har fået amerikanske ateister op på mærkerne, idet selskabet først og fremmest er kendt for at producere film med et kristent-fundamentalistisk udgangspunkt.

»Jeg har svært ved at stole på, at de behandler denne historie, som den fortjener at blive fortalt,« skriver Hemant Mehta på foreningen Friendly Atheists hjemmeside.

Ligesom historien om en gruppe chilenske minearbejdere, fanget i en sammenstyrtet mine i 2015, blev til en spillefilm, var det ventet, at et eller flere filmselskaber hurtigt ville forsøge at skaffe sig eksklusive rettigheder til den dramatiske historie om de thailandske fodbolddrenge, men det har vakt kritik, at offentliggørelsen af Pure Flix' plan kommer allerede nu, kun et døgn efter, at den sidste fra grotten er blevet reddet ud.

Direktør for Pure Flix, Michael Scott, har forsvaret sig med, at konkurrencen om at blive det første filmselskab til at fortælle om redningen ville blive forventeligt stor.

Han har selv opholdt sig i Thailand under aktionen, idet hans hustru kendte den thailandske dykker, der omkom under de indledende forsøg på at redde drengene. Michael Scott siger til The Hollywood Reporter, at historien er oplagt at filmatisere:

»Det mod, jeg har oplevet her, er utroligt inspirerende, så det er en film, vi gerne vil producere.«

Pure Flix-direktøren siger, at han har talt med nogle af de 90 dykkere, der var involveret i redningsmissionen, samt familiemedlemmer til de drenge, der blev fanget i hulen i to uger. Drengene er fortsat isoleret på et hospital.

Pure Flix har tidligere haft stor kommerciel succes i USA med den kristenfundamentalistiske film »God’s not Dead« og to sequels med samme titel, men Michael Scott siger, at filmen om redningsaktionen ikke nødvendigvis skal produceres i samme ånd.

»Det er ikke nødvendigt at gøre dette til en kristen film, så længe det bare bliver en inspirerende film,« siger han.

Ikke desto mindre har ateistiske organisationer og kommentatorer udtrykt frustration over Pure Flix’ planer og gør nar af de mange amerikanske kristne, der kalder det et mirakel, at drengene er blevet reddet.

»Hvorfor tillod »Gud« dem så at fare vild og være uden mad og drikke i 15 dage?« skriver Think Atheist på Twitter.

Andre, og ikke kun ateister, har påpeget, at de 12 thailandske drenge styrkede sig mentalt i hulen ved at meditere under vejledning fra deres fodboldtræner, der har en fortid som buddhistisk munk.

Ekapol Chanthawong, som var deres fører på vandreturen i hulen, da den 23. juni blev oversvømmet, trænede i meditation som en buddhistisk munk i et årti, før han blev fodboldtræner. Ifølge flere nyhedskilder mediterede han i hulen sammen med drengene, der er i alderen 11 til 16, for at bevare roen og spare på energien gennem deres to ugers prøvelser.