Kristen Stewart: Jeg gider ikke være beskyttet

Fra teenage-stjerne til auteur-film og nu aktuel i den nyeste Woody Allen. Kristen Stewarts karriere har taget et ordentligt sving, men selv er hun nærmest ligeglad.

Kristen Stewart - Jeg gider ikke være for beskyttet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERTO PIZZOLI

Hun startede karrieren som barnestjerne - blandt andet som Jodie Fosters datter i »Panic Room«. Blev katapulteret ud som teenagestjerne i rollen som den kønne og anæmiske Bella i Twilight-sagaen. Og ses i dag, hvor hun er midt i 20’erne, mest i mere kunstneriske film af art-instruktører som Olivier Assayas, Sean Penn eller Woody Allen. Sidstnævntes »Cafe Society«, derlige har fået premiere, er hun nu aktuel i, og filmen er årsag til, at Kristen Stewart sidder omgivet af journalister - lille og spinkel, men sej og tatoveret og med tung sort make-up om de opmærksomme øjne.

Men det var den kunstneriske rejse, vi kom fra - hvad ligger der bag den markante udvikling?

»Jeg kan godt se, hvordan det ser ud, men det er simpelt hen ikke noget, jeg tænker over. Jeg lægger samme energi og investering i alle mine roller, og følger nærmest tankeløst mine kreative behov, for nu at være helt ærlig,« lyder svaret fra Kristen Stewart.

»Men med alderen har jeg fundet ud af, at arbejder man med gode instruktører, så kommer der gode film ud af det - og jeg tror, der er en særlig overnaturlig forbindelse mellem folk, så man intuitivt ved, at man vil arbejde godt med den og den instruktør. Jeg er nu ikke i tvivl om, at jeg også kommer til at lave forkerte valg og dårlige film ind imellem, men jeg kan godt lide at lave film med folk, der tør bevæge sig ud på uprøvede områder,« fortæller Kristen Stewart. Hun satser på at fortsætte udviklingen og selv blive instruktør - og har allerede skrevet et manuskript, hun tror på.

Hendes ideal af en instruktør er Sean Penn, (»så målrettet og alligevel lydhør«) som hun arbejdede sammen med på naturfilmen »Into the Wild«. Hvorimod Woody Allen - der jo næppe heller kan beskyldes for at besøge uprøvet land - er en ganske anden type instruktør.

»Han laver simpelt hen så perfekte manuskripter, at det er meget tydeligt, hvad han vil have. Siger ikke så meget, men er den type instruktør, der sætter tingene i gang og så ser, hvor det fører hen. Han er i særklasse - jeg havde egentlig troet, at en Woody Allen-film ville være mere kontrolleret, men han har bare sin helt egen tone, som nærmest kommer af sig selv ud fra manuskriptet,« siger Kristen Stewart.

Han beskriver dig som en klassisk Hollywood-stjerne - i stil med Elizabeth Taylor. Forstår du sammenligningen?

»Altså, det er nok bare hans reference - han er jo gammel. Men det er virkeligt sød sagt, og det er jeg da både stolt og beæret over, for vi har jo talt om, hvor meget han beundrer de gamle stjerner,« kvitterer den unge stjerne. I »Cafe Society«, der hovedsageligt foregår i 30’ernes Hollywood, spiller hun dog ikke diva, men en ung naturlig pige, der må vælge mellem kærlighed og stjerneliv.

I virkelighedens verden har stjernelivet jo så været en realitet i mange år, trods Kristen Stewarts forholdsvis unge alder. Under forårets Cannes film-festival var hun den absolutte cover-favorit for de store magasiner, og med rampelyset følger også de mange sladderblades opmærksomhed. Også det tager hun cool, lyder hendes svar på et spørgsmål om, hvordan hun klarer det

»Jeg gider jo ikke være for beskyttet... Altså, jeg blev berømt som 17-årig. På det tidspunkt, hvor man kun er vant til at omgås nogle få mennesker, tænker du allerede meget over, hvem du er, og hvordan du virker på andre mennesker, og om du burde ændre på dig selv.«

»Når de betragtninger så bliver ejet af masserne, så er det svært at være ung. Jeg blev helt vildt beskyttet og levede et halvt og unaturligt liv, og det holder ikke i længden. Man er nødt til at forholde sig til medier, til publikum og til alle mennesker, så jeg synes, jeg nu har fundet en balance, hvor jeg er i stand til at ignorere de værdiløse ting og være ærlig over for de vigtige ting. Ikke gemme mig, men være ligefrem - også overfor spørgsmål som det der,« lyder afskedsreplikken fra Kristen Stewart.