Krimifestival afgår ved døden

Sidste år fik hovedstaden sin egen krimifestival. Men manglende opbakning i krimimiljøet og hos de besøgende gør, at Copenhagen Crime ikke bliver gentaget.

Krimiforfatter Michael Katz Krefeld var en af de forfattere, der besøgte sidst års Copenhagen Crime - den krimifestival, som ikke bliver gentaget.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer ingen krimifestival i Købehavn til sommer. Sidste år fik hovedstaden ellers Copenhagen Crime, en stort anlagt festival for krimigenren, tænkt som en pendant til Krimimessen i Horsens.

Men initiativtageren, Bjarke Larsen, tør ikke gentage det, der viste sig som en langt mindre succes end forventet.

»Jeg synes, det er smadderærgerligt. Det er trist, at der ikke er plads til en krimifestival i København, når man ser på, hvad der ellers er af litteraturfestivaler rundt om i landet. Københavnerne har i den grad fortjent at kunne møde alle de her store krimiforfattere, men der er ikke tilstrækkelig opbakning til en festival,« siger Bjarke Larsen.


Festivalen, der blev holdt i Østerbrohuset ved Nordhavn Station henover en weekend i juni sidste år, fik da også kun omkring halvdelen af de 4.000 besøgende, der var målet.

»Første år gik ikke tilstrækkeligt godt, og det er et meget sårbart projekt. Der er forholdsvis få udstillere til at løfte udgifterne, så man skal op på et ret stort antal besøgende for at få det til at løbe rundt. Det vil tage for lang tid at få det banket op på et niveau, hvor det kan fungere.«

Hvad gør, at det ikke kan lade sig gøre i København, når man har stor succes med Krimimessen i Horsens, som har eksisteret siden 2001?

»Horsens Kommune pumper rigtig mange penge ind i det. Vi ramte tilsyneladende også årets første rigtige sommerweekend, hvor mange folk valgte ikke at tilbringe den indendøre, og det var også en weekend, hvor der var stor konkurrence fra andre arrangementer i byen, så vi fik placeret festivalen forkert, og da der så heller ikke var fuldstændig opbakning i krimimiljøet til en festival i København, så bliver det for svært og usikkert at prøve at gøre det én gang til.«

Bjarke Larsen vil ikke uddybe, hvordan den manglende opbakning i krimimiljøet kom til udtryk og ønsker heller ikke at fortælle, hvor mange penge han har tabt på projektet.

»Jeg er ikke den, der kan løfte den opgave, men jeg har skabt en anden succes med Historiske dage, så jeg vil hellere fokusere på den,« siger Bjarke Larsen, der også er direktør for historiefestivalen Historiske dage.